Hlavní obsah

Osvoboďte chronicky nemocné pacienty od poplatků, doporučuje NERV

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Národní ekonomická rada vlády (NERV) v úterý představila desatero, které má zprůhlednit zdravotnický systém a pomoci mu k úsporám. Inspiraci hledal u řady zahraničních modelů. Mimo jiné doporučuje zbavit chronicky nemocné pacienty co nejvíce ekonomické zátěže, aby se jejich nemoc nezhoršovala a nevyžadovala větší náklady. Obecně se však má spoluúčast pacientů zvyšovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (uprostřed) s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem po pravici a garantem odborné skupiny pro zdravotnictví Miroslavem Zámečníkem po levici

Článek

„Nemá smysl chronicky nemocné ekonomicky zatěžovat. Pokud vytvoříme ekonomickou bariéru, přestanou péči v plném rozsahu využívat, a posléze bude pro ně třeba mnohem nákladnější péče,“ vysvětlil stanovisko NERV jeho garant pro zdravotnictví Miroslav Zámečník.

Podle něj by se měly chronikům nejen odpustit poplatky, ale i jinak je bonifikovat, když se budou poctivě držet programu péče o své zdraví.

Ostatní by ale měli do systému odvádět více, poznamenal také Zámečník. S tím souhlasil i premiér Petr Nečas (ODS), podle nějž se bude spoluúčast pacientů nadále zvyšovat, ovšem ve stejném tempu jako dosud.

„Zvyšování spoluúčasti je nevyhnutelné. V posledních 10 let zde dochází ke kontinuálnímu zvyšování podílu spoluúčasti pacientů. Je legendou a mýtem, že se spoluúčast zvýšila zavedením regulačních poplatků,“ zdůraznil Nečas s tím, že spoluúčast rostla nenápadně i za vlád soc. dem. v letech 2002 až 2006, a to ve stejném tempu jako v posledních letech.

Elektronické aukce ušetří na předražených lécích

Podle něj však ČR zůstane nadále zemí s jednou z nejnižších mír spoluúčasti v EU. Poznamenal také, že na Slovensku činí míra 33 procent, v Maďarsku 30 procent. „My budeme hluboko pod touto úrovní,“ řekl premiér.

Jedním z hlavních bodů doporučení NERV je zavedení elektronických aukcí léků, které by významně snížily jejich cenu. Návrh počítá i s postupným zavedením lékových seznamů a odborníci si od toho slibují úspory, jaké se podařilo touto politikou získat například v Německu nebo Nizozemí.

Elektronicky by se měly sdílet také preskripce léků a veškeré zdravotní záznamy pacientů, což by mělo zabránit například tomu, aby jeden pacient podstupoval stejné vyšetření u dvou různých lékařů během 14 dní. Nápad si experti převzali z Francie, kde se opatření vyplatilo. Pacient by díky tomuto bodu měl mít i jasný přehled, kolik peněz bude vyúčtováno pojišťovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám