Hlavní obsah

Obrana nedokázala nakoupit ponožky, ÚOHS tendr zrušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všem kontroverzním zakázkám ministerstva obrany, které po léta plní přední stránky novin, nasadil v úterý antimonopolní úřad korunu. Armádě zrušil tendr na dodávku ponožek pro vojáky, jelikož v něm našel několik chyb. Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se tentokrát nelíbilo, že obrana sjednocovala více zakázek do jedné. Na některé typy ponožek měl prý resort vypsat soutěž zvlášť, protože jejich výroba je specifická.

Foto: Milan Malíček, Právo

Češi na patrole v Afghánistánu

Článek

Informoval o tom v úterý předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj ministerstvo obrany vymezilo předmět zakázky diskriminačně. Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Specifická je podle ÚOHS výroba dvou druhů termoponožek (2000 TERMO a 2000 TERMO zimní). „Jejich výroba je natolik technologicky náročná, odlišná a obtížně dostupná, že způsob, jakým zadavatel vymezil předmět zakázky, mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl Rafaj.

Vysvětlil, že ministerstvo snížilo možnost dodání poptávaného plnění zakázky dodavateli, kteří sice nedisponují výrobními zařízeními s potřebnou technologií pro jejich výrobu, avšak byli by schopni dodat zbývající část předmětu veřejné zakázky.

O jednodušší ponožky by soutěžilo více firem

„Samostatné zadání dodávky dvou typů termoponožek přitom mohlo otevřít veřejnou zakázku větší konkurenci a zadavatel mohl získat více nabídek ve zbývající části veřejné zakázky, tedy u dalších typů ponožek,“ zjednodušil výsledky expertízy Rafaj.

Skutečnost, že ministerstvo svým postupem omezilo soutěžní prostředí, podle něj dokládá i poměr počtu podaných žádostí o poskytnutí zadávací dokumentace, kterých bylo 21 a pouze dvě podané nabídky.

Obrana: Tendr jsme sloučili, protože ÚOHS nás kritizuje za dělení

Úřad při přezkoumávání zakázky našel i další chyby. Ministerstvo nevyřadilo nabídky, které nesplňovaly požadavky uvedené v zadávacích podmínkách. Tendr vyhrála společnost Xena Praha, s. r. o. Ministerstvo s ní zatím smlouvu neuzavřelo.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška ministerstvo rozhodnutí ÚOHS respektuje. „Tendr rozdělíme a vypíšeme nově tak, aby měli vojáci tuto výstroj k dispozici co nejdříve,“ řekl Pejšek. Uvedl také, že ministerstvo bylo v minulosti často kritizováno za dělení zakázek. „Proto jsme se rozhodli nakoupit ponožky jako celek v rámci jediné veřejné soutěže,“ uvedl Pejšek.

Úřad většinou kritizuje dělení zakázek

V minulosti ÚOHS ministerstvo obrany několikrát sankcionoval. Často kritizoval naopak dělení zakázek na menší. Za tento prohřešek dostal resort před několika měsíci pokutu 50 tisíc korun. Chyby byly v tendru na dodávku maskovacích oděvů. Podobně v roce 2009 v rozporu se zákonem ministerstvo rozdělilo zakázku na dodavatele panelů a dalších nosičů pro exponáty výstavy Albrecht z Valdštejna. Dostalo za to pokutu 40 tisíc korun.

Další kontroverze, které jsou či byly předmětem mediální diskuze a policejního vyšetřování, se týkají mezinárodních nákupů transportérů Pandur, stíhaček Gripen, nákladních vozů Iveco a Tatra, minometů a letounů Casa.

Reklama

Výběr článků

Načítám