Hlavní obsah

Nájemníci bytů OKD chtějí pohnat Evropskou komisi před evropský tribunál

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Žalobu k Evropskému soudnímu dvoru zvažuje Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ. Důvodem je rozhodnutí Evropské komise, která odmítla, že by v roce 2004 došlo při prodeji téměř 46% podílu státu v OKD do rukou společnosti Karbon Invest k veřejné podpoře. Stížnost na státní podporu podalo před dvěma lety Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kauza bytů OKD je jedním z hlavních témat místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Článek

Z výsledků přezkumného řízení vyplývá, že k podpoře nedošlo. Cena, za kterou stát své akcie prodal, byla podle Komise spravedlivá, a nedošlo ani k chybnému ocenění majetku. Evropská komise označila sumu 4,1 miliardy korun, kterou stát dostal za akcie, za tržní.

Podle sdružení ale nebyla hodnota bytů, které dnes vlastní společnost RPG Byty, dostatečně promítnuta do ceny státního podílu OKD a Karbon Invest měl za něj zaplatit o 1,7 miliardy víc.

„Rozhodnutí Evropské komise považujeme za nekorektní a ignorující známá fakta. Navíc jsme ho dosud ani oficiálně nedostali,“ upozornil v pondělí na tiskové konferenci v Ostravě předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček.

Nejen jemu se výsledek přezkumného řízení nelíbí. Za podivný ho má i poslanec a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Úroveň té zprávy je mizerná, má plno nedostatků. Je to v podstatě cár papíru,“ řekl s tím, že on sám si rozhodnutí sehnal soukromou cestou přímo z Bruselu.

Zprávu dělal bývalý sekretář Teličky - člena dozorčí rady RPG

Macháček se Zaorálkem uvedli, že Evropská komise se na sdružení ani jednou za dva roky, kdy se stížnost prošetřovala, neobrátila a komunikovala jen s českým ministerstvem. Oběma vadí, že prověřování možné veřejné podpory prováděl bývalý sekretář Pavla Teličky Alexander Italianer, který dnes stojí v čele Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž u Evropské komise. „Přitom je to bývalý přímý podřízený Pavla Teličky, který je dnes členem dozorčí rady v RPG Byty. To je skandální střet zájmů,“ upozornil Zaorálek.

Jak Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ na verdikt Evropské komise zareaguje, není dnes zřejmé. Podle Macháčka je ale možné, že se sdružení obrátí na Evropský soudní dvůr. „Žaloba je záležitostí mnoha set tisíc korun a týkala by se toho, jak Evropská komise naši stížnost prošetřovala či spíše neprošetřovala. Podat ji ale můžeme až po důkladné analýze stávajícího stavu,“ dodal.

Vlastníkem více než 43 tisíc bytů je nyní společnost RPG Byty finančníka Zdeňka Bakaly. Jeho firma RPG Industries získala byty v rámci koupě společnosti Karbon Invest.

Reklama

Výběr článků

Načítám