Hlavní obsah

Tresty za nebezpečné pronásledování budou možná přísnější

Právo, jov

Senátoři dostanou na stůl návrh na přísnější trestání nebezpečného pronásledování, tzv. stalkingu. Předlohu předloží k projednání senátor za ČSSD a stínový ministr školství Marcel Chládek. Typickými projevy stalkingu jsou třeba obtěžující telefonáty, esemesky, výhružky nebo ničení věcí pronásledované osoby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Chládek na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě označil stalking za ožehavé téma. Řada obětí podle něj končí sebevraždou. Podle návrhu by se měla trestní sazba za nebezpečné pronásledování zvýšit z jednoho na dva roky odnětí svobody. Nově senátor navrhuje postihovat i zneužití osobních údajů pro objednávání zboží nebo služeb.

Pro oběti stalkingu takové počínání totiž představuje finanční a časovou zátěž. Další novinkou je trestnost vytrvalého poškozování dobrého jména zaměstnance ve společnosti, kde pracuje. Předloha se ale týká i podnikatelů. Chládek v této souvislosti upozornil na případy, kdy stalker zajistil propuštění své oběti ze zaměstnání.

Naopak vypustit ze stávající úpravy navrhuje senátor ustanovení o tzv. vzbuzování důvodné obavy o život a zdraví. Podle Chládka se taková obava často těžko dokazovala. Do budoucna senátor soc. dem. nevyloučil zvýšení trestní sazby za nebezpečné pronásledování dětí a těhotných žen.

Zákon by mohl platit začátkem příštího roku 

Chládek má v plánu seznámit své kolegy s návrhem na nejbližší schůzi Senátu, k dispozici úpravu dostanou také jednotlivé kluby. Pokud předloha uspěje v horní komoře, kde má ČSSD většinu, musí ji ještě projednat Sněmovna. „Začátkem roku si myslím, že by tento zákon mohl platit,“ věří senátor.

Stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti za ČSSD Michaela Marksová-Tominová kritizovala, že se problému stalkingu nevěnuje vládní koalice. Předloha, kterou se bude zabývat Senát, podle ní může pomoci v řadě případů nebezpečného pronásledování.

Podle právníka Michala Hanzlíka je návrh na přísnější postih stalkingu signálem vnímání významné společenské nebezpečnosti pronásledování. „Je to útok jak na tělesnou, tak duševní integritu jedince,“ poznamenal. „Příště stalkeři budou mít velký problém,“ doplnil Hanzlík.

Reklama

Související články

Školáky děsí nová podoba šikany: stalking

Šikana a násilí ve školách dostávají novou podobu. Rány pěstí, zničené šaty, posměšky, nadávky, které viděli spolužáci a okolí a které se proto daly také snáze...

Výběr článků

Načítám