Hlavní obsah

Drobilova odchodu z politiky by kolegové z ODS litovali

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Případného odchodu bývalého ministra životního prostředí, současného poslance a místopředsedy ODS Pavla Drobila z politiky by mnozí jeho kolegové želeli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil a premiér Petr Nečas

Článek

Drobil v rozhovoru pro sobotní Právo řekl, že vážně přemýšlí o odchodu. Cítí se poškozen údajnou korupční kauzou na ministerstvu, kterou trestní orgány odložily, ale zároveň vnímá, že jeho mediální obraz je poškozen. Čeká už jen na rozhodnutí rodiny, která v jeho úvahách nyní hraje největší roli. [celá zpráva]

„Já jsem byl vždycky zvyklý dělat věci naplno. To znamená, buď budu dělat politiku naplno, nebo ji nebudu dělat vůbec. Nemám zapotřebí prostě přežívat někde v nějaké hibernaci, protože zrovna nemohu pracovat plnohodnotně,“ řekl Právu Drobil.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) soudí, že Drobilův odchod by měl logiku. „Celá kauza, můžeme si o ní myslet cokoli, poznamenala jeho politickou kariéru,“ řekl v neděli Právu Sobotka. Uvedl, že by bylo Drobila škoda. „Kdyby odešel, tak věřím, že se zase vrátí, protože je to velmi dobrý politik,“ dodal senátor.

Poslanec ODS Petr Bendl nechce Drobilovi jakkoli radit: „Jde výhradně o jeho osobní rozhodnutí.“

Také podle poslance a šéfa pražské ODS Borise Šťastného se musí Drobil rozhodnout sám. „Pokud by se tak rozhodl, pro ODS by to znamenalo, že by ztratila pracovitého a schopného politika,“ řekl Právu Šťastný. Dodal, že Drobilův odchod by nebyl důvodem vyvolat na podzimním kongresu stranické volby. Činitelé ODS mají dvouleté funkční období, takže volit by se mělo až v roce 2012.

Naopak bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř by se volebnímu kongresu už letos nebránil. Podle něj důvodem ale není případný odchod jednoho z místopředsedů, ale to, jestli po volbě nových tváří bude poptávka v ODS.

„Jde o to, jak a zda pokračovat v této vládní sestavě, jak zajistit plnění dlouhodobého programu ODS a samozřejmě i jak zajistit úspěch ODS v krajských volbách 2012,“ sdělil Právu Tluchoř.

Langer do vedení? Také jsem to slyšel. Smajlík

V kuloárech se přitom šíří nejrůznější scénáře. Podle jednoho z nich by se do stranického vedení mohl vrátit bývalý místopředseda a exministr vnitra Ivan Langer. Ten se takové možnosti zasmál. „Taky jsem to zaslechl,“ napsal v SMS Právu se „smajlíky“.

Premiér Petr Nečas nicméně podle informací Práva v minulých týdnech čelil pokusu části občanských demokratů o změnu sjezdu na volební. Důvodem byly tradiční vnitrostranické boje i dlouhodobá koaliční krize.

Podle několika zdrojů z ODS byla situace nejvíce vyhrocená v květnu, kdy Nečas vedl spor s tehdejším šéfem klubu Tluchořem. Ten po premiérově otevřené kritice svou funkci neustál a nahradil jej ke stranickému vedení loajální moravskoslezský poslanec Zbyněk Stanjura. „Není tajemstvím, že lidé kolem Tluchoře a bývalého předsedy Mirka Topolánka vyvolání volebního kongresu chtěli,“ řekl Právu jeden z poslanců ODS.

Poté, co se uklidnila situace v koalici i v klubu poslanců ODS, je však varianta mimořádných stranických voleb méně pravděpodobná. „Nejspíš půjde o jednodenní kongres ve stylu ideové konference,“ poznamenal zdroj blízký Nečasovi.

„V daném okamžiku není předpoklad, že by to byl volební kongres. Samozřejmě všechno je závislé na osudu vlády,“ řekl Právu člen vedení ODS Přemysl Sobotka.

Primátor Svoboda do vedení ODS?

Mezi kandidáty do vedení – ať už by se volilo letos, nebo až řádně napřesrok – bude nejspíš patřit pražský primátor Bohuslav Svoboda. Ten nedávno poznamenal: „Je nutné vstoupit do celorepublikové politiky, pokud chce člověk něco prosadit.“

Podle některých zdrojů se o něm uvažovalo nejen jako o možném místopředsedovi, ale dokonce i coby budoucím šéfovi strany. Svoboda kritizuje vládní účast VV. Nečas by prý měl „bouchnout do stolu a říci ne“.

Primátor si rovněž stěžoval, že vedení pražské ODS se z něj snaží udělat loutku. Rozčilil pak část spolupracovníků svým ohlášeným záměrem prošetřit hospodaření bývalých starostů pražských městských částí, kteří investovali stovky miliónů korun u společnosti Key Investments, přičemž částky jsou nyní nedobytné. To se týká i Prahy 6, kde po léta starostoval současný ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Reklama

Výběr článků

Načítám