Hlavní obsah

Děti v ČR nejčastěji umírají na následky úrazů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastější příčinou úmrtí dětí v Česku nejsou viry, bakterie ani nádorová onemocnění, ale úrazy. Navzdory tomu, že statisticky jejich počet v ČR klesá, ročně vezmou život zhruba 200 dětem a mladistvým, přičemž nejvíce ohrožení jsou ty do patnácti let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oficiální statistiky sice nejsou v této věci příliš detailní, ale potvrzují to lékaři, pojišťovny i ministerstvo zdravotnictví. Často ke smrtelným úrazům nezletilých dochází právě v létě.

„Česká republika se řadí mezi státy s nejvyšší úmrtností dětí v důsledku úrazů. Jsou nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladistvých. Přestože úmrtnost na úrazy mírně klesá, celkový počet úrazů nikoliv,“ uvádí na svých stránkách ministerstvo zdravotnictví.

Ročně zemře 200 dětí

„Ročně si úrazy vyžádají život více než dvou set dětí. Jde o nejčastější příčinu dětských úmrtí u nás. Další dva až tři tisíce dětí zůstávají po úrazu trvale postiženy,“ konstatuje ve zprávě Česká pojišťovna, která jen loni řešila 316 případů úrazů dětí s trvalými následky a 25 případů dětských úmrtí na následky úrazu. Jen u této jedné pojišťovny bylo loni celkem nahlášeno 9900 případů všech typů zranění dětí.

„Úraz je nejčastější příčinou smrti v dětském věku a významně přesahuje i úmrtí na zhoubné nádory,“ potvrzuje ve svém příspěvku na specializovaných medicínských stránkách profesor Petr Havránek z Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ve své poslední zprávě k úrazovosti dětí uvádí, že „v roce 2009 bylo v chirurgických ambulancích ošetřeno 525 803 úrazů dětí a mladistvých do 20 let“. „Bylo evidováno 38 tisíc případů hospitalizace pro vnější příčiny u osob ve věku 0 až 19 let a v 221 případech měla poranění způsobená vnějšími příčinami smrtelné následky,“ dodal ÚZIS.

Úrazy jsou podle ministerstva zdravotnictví ve vyspělých státech příčinou více než 40 procent všech úmrtí dětí do 14 let. Každoročně umírá v důsledku úrazů ve státech OECD 20 tisíc dětí do čtrnácti let; v rozvojových zemích je to dokonce milión ročně.

Pozor na kolečkové brusle

Typicky letními úrazy jsou podle lékařů především u menších dětí pády z prolézaček, u větších z kola. V posledních letech také přibylo úrazů z kolečkových bruslí a po pádu z koně. Nejohroženější skupinou jsou podle statistik České pojišťovny děti ve věku 11 až 15 let.

Podle Aliance dětského plavání ročně v České republice utonou dvě desítky dětí ve věku do 10 let. Časté jsou úrazy hlavy a páteře po nepovedených skocích do vody.

Někteří rodiče také zapomínají na to, že cyklistické helmy mohou zmírnit riziko úrazu hlavy až o 85 procent. Podle ČP je v době prvního úrazu, který vyžaduje lékařské ošetření, úrazově pojištěna pouze polovina dětí. Pokud nechcete dětem uzavírat dlouhodobou úrazovou pojistku, můžete ji zařídit jednorázově, třeba jen na dobu, kdy je vysíláte na tábor nebo jedete na rodinnou dovolenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám