Hlavní obsah

Projekt ministerstva vnitra na komunikační systém pro úřady jde ke dnu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvoumiliardový projekt na jednotný komunikační systém pro české úředníky se po nedávném zrušení tendru na rámcové smlouvy antimonopolním úřadem začíná pomalu ale jistě drolit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Schopnosti ministerstva vnitra včas zajistit veškeré datové i komunikační služby už totiž podle zjištění Práva mezitím přestal věřit Český statistický úřad a rozhodl se zajistit internet a volání pro své lidi sám. Příslušné výběrové řízení už přitom vypsal počátkem června. Právu to potvrdila mluvčí statistického úřadu Jana Víchová.

„V uplynulých měsících jsme vedli s ministerstvem vnitra celou řadu jednání o soutěži na další rámcovou smlouvu a na základě těchto jednání se vedení úřadu rozhodlo připravit vlastní variantu řešení dodávky datových služeb, neboť kvalitní zajištění datových toků je pro Český statistický úřad prioritní,“ uvedla Víchová.

Zároveň dodala, že v současné době čeká úřad na nabídky a vyhodnocení soutěže by mělo proběhnout během příštího týdne. Ministerstvo vnitra nechtělo aktivity vedení statistiků nijak komentovat, jeho mluvčí Jiří Korbel pouze uvedl, že resort byl o tomto kroku informován a nijak proti němu aktivně nezasáhl.

Proti zrušení tendru vnitro neprotestuje

Fakt, že tak významná instituce jako statistický úřad, na centrální a společný systém Komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) rezignoval, jen potvrzuje krizi, ve které se tento projekt po rozhodnutí antimonopolního úřadu o zrušení tendru na nové smlouvy ocitl.

Vnitro navíc včera informovalo, že se proti klíčovému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebude nijak bránit. „Ministerstvo se rozhodlo proti rozhodnutí nepodat rozklad,“ uvedl Korbel.

Zároveň dodal, že „digitální tma“ na českých úřadech zatím nehrozí. „Komunikační služby pro veřejnou správu jsou v tuto chvíli zajištěny. V březnu byly na základně výběrového řízení podepsány nové přechodné prováděcí smlouvy, jejichž účinnost je do 27. září s možností šestiměsíční opce,“ poznamenal mluvčí vnitra.

Jak bude resort postupovat po vypršení těchto smluv, ale Korbel nesdělil. „V tuto chvíli zvažujeme další postupy a varianty, mimo jiné i s ohledem na situaci resortního rozpočtu,“ uvedl v této souvislosti bez dalších podrobností Korbel.

Ve hře je i zrušení projektu

Podle informací Práva ze zákulisí je tak reálně ve hře i varianta, že se celý projekt zruší a jednotlivé úřady v zemi budou muset postupovat na vlastní pěst. To by přitom mohlo ve výsledku státní kasu přijít o hodně dráž.

„Centrálním nákupem komunikačních služeb by se samozřejmě ušetřilo. Současný stav je výsledkem nekvalitní práce bývalého ministra vnitra Radka Johna,“ řekl k tomu Právu stínový šéf resortu za ČSSD Jeroným Tejc.

Ministerstvo letos na jaře vypsalo tendr na rámcové smlouvy podle rozhodnutí antimonopolního úřadu v rozporu se zákonem. Resort totiž tak dlouho otálel s vypsáním soutěže, až musel situaci hasit dočasným prodloužením stávajících kontraktů, které končily v březnu. Jenže v tom je háček, dosavadní smlouvy totiž jakékoliv prodloužení vylučovaly.

Do výběrového řízení se přihlásily společnosti UPC Česká republika, Telefónica O2, T-Mobile, GTS Czech, T-Systems společně s ČD Telematika, Dial Telecom a České Radiokomunikace. Právě poslední dvě firmy se se stížností obrátily na antimonopolní úřad, který jim dal za pravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám