Hlavní obsah

Policie dál šetří, zda personál v liberecké nemocnici pochybil, pitva nepomohla

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Soudní pitva 60letého pacienta, který zemřel minulý týden v liberecké krajské nemocnici více než tři týdny po operaci kýly, potvrdila příčinu jeho smrti jako plicní embolii. Nepomohla ale policii k tomu, aby prokázala souvislost mezi komplikacemi při operaci a zanedbáním péče ze strany personálu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Pitva přinesla následující závěr. Smrt pacienta nastala z příčin chorobných a nenásilných,“ sdělila Právu mluvčí krajské policie Ludmila Knopová s tím, že případ ale není pro policisty zdaleka uzavřen. „Dále pokračujeme v šetření, prověřujeme okolnosti hospitalizace pacienta, zda nedošlo k pochybení zdravotnického či lékařského personálu,“ podotkla Knopová.

Policie na objasnění případu také intenzivně spolupracuje se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), jehož pracovníci v pátek provedli v liberecké nemocnici kontrolu. „Pokud jde o výsledky kontroly, tak jsme už vázáni mlčenlivostí,“ řekla Právu mluvčí SÚKL Lucie Šostková.

Hledí policie se zaměřilo i na výrobce narkotizačního přístroje, jenž měl podle původní zprávy nemocnice zapříčinit nežádoucí příhodu, která vedla k dechové a srdeční zástavě pacienta přímo při operaci. „Poskytli jsme veškeré informace policii i SÚKL,“ potvrdila Právu vedoucí servisu společnosti Dräger Medical Miroslava Martínková.

Komplikace způsobil nedostatek kyslíku

Policejní šetření a dokazování se proto nyní zaměřilo na obsluhu zmíněného přístroje. Prověřují i to, proč anesteziolog nerozpoznal, že má pacient v anestezii snížený přívod kyslíku, což vedlo při operaci až k srdeční zástavě a jeho resuscitaci. Tuto skutečnost už ve čtvrtek přiznal generální ředitel nemocnice a předseda představenstva Zdeněk Konrád, když citoval závěr nemocniční komise, podle níž se jednalo o „srdeční zástavu na základě nedostatku kyslíku s podezřením na selhání anestetického přístroje s příslušenstvím v kombinaci s podezřením na selhání lidského faktoru.“ [celá zpráva]

Policisté prověřují i to, zda byl přístroj dostatečně dobře servisován a zda filtry, které mají zajistit v rámci vnitřní cirkulace přístroje, aby pacient dýchal kyslík, byly vyměněny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám