Hlavní obsah

VV jsou proti 19% DPH, chtějí zachovat dvě sazby

Právo, Jan Rovenský

Věci veřejné (VV) nechtějí přistoupit na jednotnou 19procentní sazbu DPH, jak ji zvažuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Po pátečním jednání stranického vedení strany to Právu řekla místopředsedkyně véček Kateřina Klasnová s tím, že by se spíše měla zachovat dvě pásma DPH.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová

Článek

Kvůli tenčícím se příjmům státní kasy by se mělo uvažovat o daňové amnestii či zdanění prostituce, míní Klasnová. Kvůli rozpočtu se v úterý mají sejít koaliční vyjednavači.

„Nechceme v bodě DPH ustupovat, k tomu dalo předsednictvo i mandát našim vyjednavačům. Spíš než sjednocení sazby bychom chtěli delší dobu zachovat dvojí sazbu, třeba 14 a 19 procent. Dvojí sazbu jsme prosazovali dlouhodobě, jelikož má své kouzlo - do nižšího pásma se mohou dostat položky jako léky, potraviny či knihy,“ řekla Klasnová.

Podle ní se v úterý kvůli celé věci má sejít koaliční devítka, která neshody v rozpočtu bude řešit. Šéf VV Radek John ve čtvrtek označil čísla, s nimiž mají podle plánu ministerstva financí hospodařit jednotlivé resorty v příštím roce, za katastrofická. Véčkům se zejména nelíbí plánovaný škrt 15 miliard pro ministerstvo dopravy a šest miliard pro školství.

Vicepremiérka a 1. místopředsedkyně VV Právu řekla, že pokud by se otevřela debata o výši DPH, mluvilo by se i o progresivní dani a zvýšení daňové sazby pro firmy o procento.

Klasnová: Je Kalousek neschopný, nebo zlomyslný?

Véčka se podle Klasnové snaží Kalousek dostat pod tlak, aby v časovém presu kývly na škrty a zvýšení DPH na 19 procent. Místopředsedkyně uvedla, že se opakuje stejná situace jako loni, tehdy prý to ještě šlo chápat kvůli volbám.

„Kalousek to strašně tlačí, protože jsou na přelomu července a srpna 14 dní vládní prázdniny, a tváří se, že to pak nebude stíhat. Nevím, jestli je tak neschopný, nebo tak zlomyslný, ale domnívám se, že B je správně. Je to jeho taktika nás dostat na poslední chvíli do presu, tomu bychom neměli podléhat,“ prohlásila.

Budou prostitutky přispívat státu?

Klasnová doplnila, že by stálo za to obnovit úvahy pro rok 2013 o zavedení daňové amnestie či zdanění prostituce. Na dotaz, zda zdanění prostituce je zoufalou snahou sehnat prostředky do státní kasy za každou cenu, odpověděla: „Není to báječná věc, která nás spasí, ale jde o diskutovanou a dosud neřešenou záležitost.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám