Hlavní obsah

Dopravní podnik: Falešných jízdenek bylo jen jedno promile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Falešné jízdenky tvořily jen jedno promile z celkové hodnoty neplatných odevzdaných jízdenek. Tvrdí to pražský dopravní podnik, který se tak ohradil proti čtvrteční informaci Českého rozhlasu-Radiožurnálu. Rozhlas s odkazem na znalce v oboru kriminalistiky, výroby papíru a polygrafie uvedl, že vyměněných falešných jízdenek byla jedna třetina.

Článek

Falešné jízdenky se objevily poté, co si lidé přišli vyměnit staré jízdenky za nové. Od 1. července totiž dopravní podnik zdražil jednorázové jízdné.

"Vnitřní audit DPP přizval k posouzení pravosti nezávislého odborníka, který posuzoval zpětně odkoupené jízdenky pouze u dvou prodejců. V žádném případě tedy nelze tvrdit, že padělky tvoří jednu třetinu všech odkoupených jízdenek," uvedla mluvčí podniku Ilona Vysoudilová.

Podle Vysoudilové Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) ke 14. červenci zpět vykoupil neplatné jízdenky od velkoodběratelů i cestujících v celkové hodnotě 4,2 milióny korun. "Padělky byly odhaleny pouze v celkové hodnotě 7176 Kč, tedy v hodnotě 0,1 procenta celkového objemu," dodala mluvčí. Všechny případy falešných jízdenek DPP předal policii, která se věcí zabývá.

Jedním z velkých prodejců jízdenek je společnost HDS, která vlastní prodejny Relay. Těch je po metropoli asi 90, z toho kolem 50 je v blízkosti metra. HDS ve svých obchodech žádné falešné jízdenky nezaznamenala. "K dnešnímu dni jsme vrátili zhruba 32 000 jízdenek všech hodnot, u kterých se nepotvrdilo, že by mezi nimi byla nějaká falešná," řekl zástupce společnosti Jiří Cettl.

Že může být až třetina jízdenek falešná, řekl ve čtvrtek Radiožurnálu znalec v oboru kriminalistiky, výroby papíru a polygrafie Vladimír Sitta. "Třetina z šestadvacetikorunových jízdenek byla padělaných. To je moje osobní zkušenost," uvedl. Podle něj byly padělky velmi kvalitní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám