Hlavní obsah

Zelení a TOP 09 se inspirovali Obamou a shání drobné dárce

Právo, Oldřich Danda
Praha

Jak financovat politickou stranu? Když některý z politiků najde odpověď, jako se to v roce 2008 podařilo Baracku Obamovi, který získal od drobných dárců 656 miliónů dolarů na kampaň, stane se inspirací pro všechny kolegy. České nevyjímaje. TOP 09 a Strana zelených také oslovily po „obamovsku“ své příznivce a žádají po nich drobné příspěvky.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Předseda zelených Ondřej Liška při formálním otevření zelené kavárny Sicily.

Článek

TOP 09 jim vyšla vstříc a umožní jim dary posílat pomocí internetu. Volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček přiznává inspiraci Obamou. Podle něj to nejen ulehčí cestu donátorům, ale bude to i otevřenější.

„Určitě to bude průhlednější, než když to dárce složí v bance na přepážce,“ řekl Právu Poláček. TOP 09 zveřejňuje nad rámec zákona o politických stranách své dárce na internetu a přislíbila, že veřejné bude i volební konto.

Veřejný volební účet a dary má již delší dobu Strana zelených. Ta kvůli tomu, že před rokem neprošla ve volbách do Sněmovny, přišla o velkou část státní dotace a musí vymýšlet nové cesty, jak opatřit peníze.

Zelení si otevřeli kavárnu

Včera v Praze na Senovážném náměstí byla otevřena nová kavárna Sicily, kterou provozuje volební manažer SZ Tomáš Průša. Ten se zavázal, že bude zeleným odvádět až deset procent z tržby kavárny. „Mělo by to být kolem 40 tisíc měsíčně a mělo by to pokrýt provoz stranické kanceláře,“ uvedl Průša. Část sponzorských darů lze odečíst z daní.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Při hledání nových možností, jak oslovit voliče, se zelení rozhodli vydávat časopis Zelený efekt.

Kromě toho zelení budují síť tzv. trvalých dárců, kteří budou stranu měsíčně podporovat. Už získali několik stovek příznivců, kteří jim poslali přes půl miliónu korun. Podle místopředsedy SZ Matěje Stropnického jsou malé příspěvky od lidí svobodnější než velké dary od firem. „Čím menší příspěvek, tím menší závazek,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám