Hlavní obsah

Norové pomohou Česku třemi miliardami, Češi pak zruší ambasádu v Oslu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zvažované škrty ve státním rozpočtu nebudou mít jen dopady v ČR, ale i v cizině. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) totiž proti plánu přijde o dalších 200 miliónů, což bude znamenat další zavírání českých velvyslanectví. Právu to řekl šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podle informací Práva skončí ambasáda v norském Oslu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Přitom to není ani měsíc, co Praha podepsala s Oslem dohodu o tzv. norských fondech, díky nimž ČR má získat do roku 2014 až 132 miliónů eur (3,2 miliardy korun) na ochranu životního prostředí, zdravotnictví, školství či vědu a výzkum.

Podle Schwarzenberga je situace mizerná. „Samozřejmě že to je blbý. Když prachy nemám, tak se podle toho musím zařídit,“ reagoval na škrty plánované jeho stranickým podřízeným a ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Na dotaz, zda by se mohly zavírat další ambasády, Schwarzenberg odpověděl: „Asi ano. Jakmile budou čísla jasná, tak začínají porady, co všechno můžeme seškrtat. Budeme muset všude něco omezit.“

Podle informací Práva se mluví o tom, že ČR misi v Oslu opustí. Na otázku, zda by se škrty mohly dotknout právě této ambasády, Schwarzenberg diplomaticky uvedl: „To je možné, je to v diskusi.“

Kdy by k uzavírání velvyslanectví mělo dojít a kolik přesně by jich mělo být, ministr nechtěl říci. Podle něj bude jasno na podzim, až budou čísla definitivní. V minulosti proběhly spekulace, že by ČR mohla uzavřít například ambasády v Lucembursku či Belgii.

Za domy v Troji bude 400 miliónů

Dvousetmiliónový výpadek by MZV však mohlo hravě pokrýt z prodeje nemovitostí tzv. diplomatické čtvrti v pražské Troji. Ve středu nabídla 395 miliónů, které požaduje Černínský palác, jediná firma, nyní se čeká na podepsání kupní smlouvy. MZV tuto sumu vyhlásilo jako minimální.

Dodatečné milióny MZV získalo v rámci reorganizace na přelomu roku, kdy z resortu odešlo asi 330 jeho zaměstnanců. Mluvčí úřadu Vít Kolář sdělil Právu, že úřad tímto krokem ušetřil téměř 95 miliónů korun.

Další peníze získalo MZV uzavřením šesti misí začátkem roku. „Okamžitá úspora – po odečtení výdajů na odstupném místním zaměstnancům, stahování diplomatů a majetku a tak dále – činí 47, 5 miliónu korun. Po odečtení jednorázových nákladů bude činit uspořená částka v následujících letech 55 miliónů ročně a po odprodeji nemovitostí dosáhne 60 miliónů ročně,“ uvedl Kolář.

Nyní by tedy diplomacie měla mít k dispozici 150 miliónů, pokud prodá diplomatickou čtvrť, mohl by Schwarzenbergův úřad mít celkem k dispozici 550 miliónů korun.

Nejvíce ambasád se rušilo v Africe a jižní Americe

Česká diplomacie v posledních dvou letech uzavřela celkem deset úřadů: ambasády v Angole, Keni, Demokratické republice Kongo, v Kolumbii, Venezuele, Kostarice, Jemenu a generální konzuláty v kanadském Montrealu, indické Bombaji a australském Sydney.

V roce 2010 mělo MZV rozpočet ve výši 6,25 miliardy, letos má 5,6 miliardy a na rok 2012 ministerstvo financí navrhlo 5,4 miliardy korun.

V ČR podle webových stránek norské ambasády v Praze bylo v letech 2004 až 2009 139 velkých projektů a několik stovek menších. Vyčerpány byly již více než čtyři pětiny z celkem 104,6 miliónu eur (2,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám