Hlavní obsah

Heger: Klystýr bude standard, za "císaře" si mohou matky připlatit

Novinky, jim
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odpovídal v pátek na otázky čtenářů Novinek a nejčastěji vysvětloval, proč zvyšuje některé poplatky a jaký druh zdravotní péče se stane placeným nadstandardem. Připomněl, že o přesných parametrech se ještě jedná, na přímé dotazy ale již poměrně konkrétně odpovídal. Vyloučil například, že by se klystýr nebo císařský řez zařadily do nadstandardu. Pokud by ale matka o "císaře" stála, mohla by si za něj zaplatit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Heger mimo jiné během on-line chatu shrnul, že zákon je napsán tak, aby případný nadstandardní příplatek nikoho nepoškodil. Jestliže tedy lékař určí, že standardní - nejméně ekonomicky náročná - léčba není pro pacienta dostatečná, přestává být pro něj standardem a musí mu být uhrazena jiná vhodnější léčba.

„Jinak by to bylo protiústavní. Nadstandard bude připlácet opravdu jenom ten, pro koho standard medicínsky dobře postačuje, ale on si z nějakých důvodů dobrovolně zvolí dražší variantu. V případě bezvědomí a jiné velmi akutní péče dostane pacient to, co pro řešení své situace potřebuje, a žádný nadstandard nepřipadá v úvahu,“ upřesnil Heger.

"Klystýr bude plně hrazen, určitě ho neodmítejte"

Tazatel s přezdívkou topolar88 se pak zajímal, jestli bude klystýr pokládán za součást operace, anebo si za něj bude muset coby za samostatný výkon připlatit, případně zda by jej mohl odmítnout.

„Výplach tlustého střeva (klystýr), jakkoli jde o nepříliš příjemnou záležitost, je opravdu součástí některých operací, kdy je střevo potřeba vyprázdnit. Pokud byste ho chtěl odmítnout, těžko by šlo operaci provést, protože by se obrovsky zvýšilo její riziko. Tento přípravný úkon je samozřejmě hrazen zdravotní pojišťovnou v rámci operace,“ odpověděl ministr zdravotnictví.

Mladí lidé nebudou platit za lepší kloub

Jinou čtenářku pak ujistil, že císařský řez by byl placeným nadstandardním zákrokem pouze v tom případě, že by ho žena sama od sebe upřednostnila před klasickým porodem, například aby byl pro ni porod pohodlnější. „Jestliže se císařský řez dělá proto, že je z medicínských důvodů potřeba, bude samozřejmě nadále hrazen ze zdravotního pojištění,“ ujistil Heger.

Čtenář „oz“ postavil ministra před modelovou situaci: „Mám jít na operaci kyčelního kloubu, je mi 33let, je pro mne nadstandard keramický kloub? Přece pokud mi dají levnější kloub, je velká pravděpodobnost další výměny, a tudíž celkově by to celé bylo dražší.“

„Přesná pravidla pro nadstandardy nejsou dosud stanovena, ale již nyní je jasné, že pokud se bude ve formě nadstandardu připlácet na trvanlivější kyčelní kloub, budou z tohoto připlácení určitě vyjmuti mladí lidé,“ uvedl Heger.

Roztroušená skleróza - absolutní priorita

Další dotaz se týkal léčby roztroušené sklerózy, která je velmi nákladná a postižených je stále více, ale spoustě lidem účinně pomáhá. Heger uvedl, že moderní léčba roztroušené sklerózy je pro jeho resort absolutní prioritou.

„Náklady však neporostou jen v této oblasti a zdravotnictví bude potřebovat peněz více a více. Zatím se mu daří nalézat vnitřní rezervy, ale ty se jednou také vyčerpají a bude potřeba zvýšit objem peněz pro péči, ať zvýšením pojistného, nebo i také vyšší spoluúčastí, která je u nás jednou z nejnižších v Evropě. Každý, kdo ví, jaké to je být vážně nemocný nebo mít vážně nemocného svého blízkého, si je vědom, jaká hloupost je bojovat proti rozumné mírné spoluúčasti u banalit,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám