Hlavní obsah

Kubice má obavy z kolapsu svého resortu, má přijít o další miliardy

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nedostaneme výrazně přidáno, přijdou výrazné problémy. Zhruba s takovým požadavkem šel ve středu ministr vnitra Jan Kubice na vyjednávání o rozpočtu pro svůj resort na příští rok, jenže skutečnost má být podle návrhu financí, který má Právo k dispozici, přesně opačná. Vnitro má totiž proti původním plánům na rok 2012 přijít o více než dvě miliardy.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ministr vnitra Jan Kubice (vlevo) má problém, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) mu plánuje seškrtat další miliardy

Článek

Návrh z dílny ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) přitom v praxi znamená, že propad by v případě jeho konečného schválení byl oproti představám bezpečnostního resortu více než pětimiliardový, Kubice totiž žádal navíc o tři miliardy.

A varoval přitom, že v případě dalšího osekávání rozpočtu se policie i hasičský záchranný sbor ocitnou na pokraji kolapsu.

Zatím není třeba předbíhat, zní z vnitra

„Bylo by velmi špatné, kdyby byl rozpočet nižší než ten letošní, protože ten už je na hraně. Prostě si to nedokážu představit,“ řekl k tomu Právu ještě v úterý Kubice.

Včera nechtěl jeho úřad čísla z ministerstva financí jakkoli komentovat. „S návrhem rozpočtu se seznamujeme a dříve, než bude projednán vládou, se k němu nebudeme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí vnitra Markéta Matlochová.

Letos ministerstvo hospodaří s rozpočtem ve výši 50,8 miliardy korun. Podle původních plánů mělo příští rok dostat o miliardu víc. Kalousek však nakonec hodlá vnitru přidělit 49,6 miliardy, tedy ještě méně než mělo k dispozici letošní rok.

Kubice: Policie nebude plnit úkoly

Představitelé resortu neoficiálně mluví o černém scénáři. Ostatně už koncem května Kubice varoval na jednání sněmovního branně-bezpečnostního výboru, že letošní rozpočet je hraniční.

„Bez posílení rozpočtu již není možné plně garantovat splnění všech zákonných úkolů bezpečnostních sborů a ministerstva jako ústředního orgánu státní správy,“ varoval tehdy šéf vnitra a tento týden k tomu dodal, že v případě snížení rozpočtu by se zřejmě musely snižovat i počty lidí. „To by nebylo pro nikoho příjemné,“ řekl v úterý ministr.

Vedení policie nechce probíhající jednání až do jejich skončení jakkoli komentovat. „Rozpočet zatím není schválený a my čekáme, až oficiálně dostaneme jeho obrysy. Do té doby se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ konstatovala mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

John s dalšími škrty nepočítal

Už nyní podfinancovaný resort vnitra je doslova drcen drastickými škrty, letos přišel oproti loňsku zhruba o osm miliard. A peníze přitom nejsou takřka na nic. Stejně jako všem státním zaměstnancům se i policistům nebo hasičům letos snížily platy zhruba o deset procent, ministerstvo ale muselo také radikálně ořezat náklady na běžný provoz a investice byly zastaveny úplně.

Původně předchozí ministr vnitra a šéf Věcí veřejných Radek John sliboval, že v následujících letech už se škrtat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám