Hlavní obsah

Liberecká nemocnice přiznala lidské selhání při operaci

Právo, Barbora Silná
Liberec

Okolnosti poškození zdraví 60letého pacienta, který v liberecké nemocnici zemřel v sobotu po operaci tříselné kýly, by měla objasnit páteční soudní pitva. Zároveň proběhne v pátek v Krajské nemocnici Liberec (KNL) kontrola Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jak ale už nyní vyplývá z informací, které Právu poskytl generální ředitel a předseda představenstva Zdeněk Konrád, nemocnice o možném pochybení ze strany personálu ví už několik týdnů. K inkriminované operaci došlo 22. června.

Konrád Právu také zaslal citaci ze závěru znalecké komise, v jejímž čele je lékařský ředitel Jan Mečl: „MUDr. Jan Mečl vysvětlil důvody ustanovení komise – mimořádnou událost během operace pacienta v KNL, a. s. srdeční zástava na základě nedostatku kyslíku s podezřením na selhání anestetického přístroje s příslušenstvím v kombinaci s podezřením na selhání lidského faktoru“.

Přitom v pondělí Mečl Právu tvrdil, že neví, o jakou událost přesně jde. V úterý pak rozeslal médiím vyjádření, ve kterém se snažil situaci bagatelizovat. „Během náročné operace došlo k problémům v průběhu celkové anestézie. Tato vážná a neočekávaná komplikace byla týmem lékařů zvládnuta, pacient přeložen na oddělení ARO,“ uvedl Mečl.

Zároveň tvrdil, že pitva byla doporučena a zamlčel informaci, že zdravotní pitva proběhla podle generálního ředitele už v pondělí. Při podezření na selhání lidského faktoru, ale měla nemocnice vyrozumět policii ještě před zdravotní pitvou, aby v případu byla nařízena soudní pitva.

Neselhal přístroj, ale člověk

Přitom podle generálního ředitele už 29. června komise došla k závěru, že neselhal přístroj, ale na vině byl lidský faktor. „Členové komise na základě předložených dostupných informací dospěli k závěru, že nežádoucí příhoda nebyla způsobena zdravotnickým prostředkem.“

Tuto informaci už v úterý Právu potvrdila také mluvčí SUKL Lucie Šostková s tím, že vzhledem k okolnostem neměl SUKL za povinnost vyrozumět orgány činné v trestním řízení. „Náš ústav se zabývá přístroji, nikoli selháním lidského faktoru,“ vysvětlila Šostková.  SUKL už podle ní také začal na šetření případu spolupracovat s policií.

Do věci se už vložil také výrobce přístroje. „Ve čtvrtek zahájil SUKL šetření nežádoucí příhody zdravotnického prostředku dávané do souvislosti s použitím zdravotnického prostředku - narkotizačního přístroje Fabius GS, a to na základě oznámení předmětné nežádoucí příhody výrobcem,“ dodala Šostková.

Podle Konráda nyní čeká KNL na výsledky šetření. „Věřím, že míra zavinění bude objektivně stanovena. Z výsledků vyšetření pak vedení nemocnice vyvodí taková nápravná opatření, aby k podobným událostem v budoucnosti již nedocházelo,“ uzavřel Konrád.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám