Hlavní obsah

Voňavé autobusy v Praze nebudou, projekt by stál moc peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projekt provoněných autobusů, který letos v únoru a březnu testoval pražský dopravní podnik (DPP), nebude pokračovat. Ačkoliv měl podnik pozitivní ohlasy od cestujících, rozhodl se v osvěžování vzduchu v autobusech nepokračovat. Důvodem jsou vysoké finanční náklady. Uvedla to mluvčí společnosti Ilona Vysoudilová.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Dopravce by za projekt ročně zaplatil 31 miliónů korun, což je v době úspor nezanedbatelná částka. Zkušební provoz v pěti autobusech na lince 125 mezi Jižním městem a smíchovským nádražím byl pro podnik zdarma.

V pěti vozech mohli lidé cítit "zimní vůni", která se šířila pomocí ventilace. Podle podniku se jednalo o přírodní vůni, která neobsahovala žádné chemické složky a byla určená k posílení imunity. Společnost tím chtěla zpříjemnit lidem cestování.

V anketě na internetových stránkách DPP, kterou podnik k tomuto projektu zorganizoval, vůni v autobusech hodnotilo podle Vysoudilové kladně více než 60 procent hlasujících. Celkem v anketě hlasovalo 1668 lidí. "I ohlasy od řidičů autobusů byly pozitivní a řidiči neměli ani žádné přímé negativní ohlasy od cestujících," poznamenala Vysoudilová.

Přesto podnik v projektu pokračovat nebude. DPP potřebuje peníze na jiné provozní i investiční záležitosti.

V současnosti DPP zkouší také bezplatné připojení na internet v tramvajích. Připojení v jedné modernizované soupravě KT8N2 zprovoznil DPP, v dalších třech soupravách ForCity (15T) internet zkušebně zavedl výrobce tramvají Škoda Transportation.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám