Hlavní obsah

Vláda vydrží, ale přijdou další krize, odpovídali ve shodě poslanci

Novinky, Václav Lang

Čtyři desítky poslanců Parlamentu ČR odpovídaly na dotazy Novinek týkající se vládní krize a jejího vyústění v podpis dodatku koaliční smlouvy. Naprostá většina koaličních i opozičních poslanců se shoduje, že vláda získá důvěru. Stejně tak ale předpokládají další komplikace. Současná krize podle některých ještě nedozněla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vláda při hlasování o rozpočtu: Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg (oba TOP 09), Petr Nečas (ODS), Radek John, Vít Bárta (oba VV), Leoš Heger (TOP 09), Jiří Pospíšil a Pavel drobil (oba ODS); za pultem šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS)

Článek

Poslanci koaličních i opozičních stran ve většině případů věří tomu, že současná vláda obstojí a vydrží až do konce svého volebního období. Členové koaličních stran ocenili dohodu ve formě podpisu dodatku koaliční smlouvy. „Jsem přesvědčena, že jsme jako koaliční partneři došli k rozumnému kompromisu,“ uvedla místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová.

Opozice si o tom ale myslí své. „Vláda vydrží a bude tmelena jedinou touhou - zůstat „u toho“ a zachránit si vládní křesla,“ vyslovil se Jeroným Tejc a potvrdil tak společný názor většiny oslovených poslanců ČSSD. „Dodatek a formální rekonstrukce kabinetu je jen chatrný paraván k zakrytí podstaty této vlády posluhující úzkým ekonomickým zájmům,“ zhodnotil místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

V demokracii netušíte, co bude zítra.
Rom Kostřica (TOP 09 a Starostové)

„To, že je v tuto chvíli krize zažehnána, není zároveň jistotou, že se neobjeví krize další. S určitou nadsázkou platí, že v demokracii netušíte, co bude zítra,“ vyjádřil se Rom Kostřica z TOP 09 a Starostů. Obměněná vláda má podle něho veškeré předpoklady, aby obstála v hlasování o důvěře.

Optimismem nehýří ani koalice

„Pojem koaliční krize bude téměř jistě permanentním stavem v naší vládě a parlamentu, a to až do konce volebního období 118 poslanců zvolených za ODS, TOP 09 a VV,“ myslí si Jaroslav Foldyna z ČSSD. Podobný názor má i jeho spolustraník Jiří Paroubek: „Tato vláda se bude potácet v permanentní krizi až do konce svých dnů. Myslím ovšem, že tato koalice bude vládnout až do konce volebního období v květnu 2014.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV)

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (VV) zopakovala podmínku setrvání stávající vlády dodržením podmínek koaliční smlouvy a jejího dodatku: „Věřím, že k porušování koaliční smlouvy a jejího dodatku nebude docházet. Také věřím, že časem dojde i k obměně vlády, například v případě Alexandra Vondry. Pan premiér obměnu kabinetu přece slíbil.“

Méně optimističtí jsou koaliční partneři z TOP 09 a ODS. „Určitě je v této chvíli koaliční krize zažehnána. Nicméně toto konstatování má vztah pouze a jenom k momentální situaci uvnitř vládní koalice, nic to nevypovídá o důvěře veřejnosti ve vládu jako takovou ani o dlouhodobé stabilitě koaličního projektu,“ vyjádřil se Pavel Bém (ODS). Jeho názor sdílí Vlasta Parkanová z TOP 09: „Koaliční krize byla nepochybně zažehnána, to však neznamená, že nemůže vypuknout další.“

Napoví schvalování rozpočtu

Poslanec KSČM Jiří Dolejš prohlásil, že krize skončila, nýbrž očekává krizi další. „Spouštěčem může být kauza stíhání Víta Bárty nebo spory mezi resorty o rozpočet,“ uvedl. „Krize rozhodně zažehnaná není. VV budou neustále ‘zlobit’, protože koaliční projekt je v rozporu s tím, co slibovali voličům před volbami, a potřebují tedy čeřit vodu. Pokud budou ODS a TOP 09 snášet ‘nálady’ VV, nic se nestane. Přesto se domnívám, že vláda nevydrží déle než rok,“ myslí si jeho stranický kolega Pavel Hojda.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanec KSČM Jiří Dolejš

V mnoha případech panuje mezi poslanci obecná shoda, že na lámání chleba dojde při hlasování o státním rozpočtu. „Na jednu stranu věřím a doufám, že se koalice udrží a bude moci pokračovat ve své práci, na stranu druhou velké pnutí očekávám při sestavování státního rozpočtu,“ uvedla Hana Langšádlová z TOP 09 a Starostů.

„Nový návrh rozpočtu, který nebude férový, bude poškozovat některého koaličního partnera a nebude respektovat dříve dané sliby. Zcela jistě zapříčiní další krizi koaliční důvěry,“ myslí si Jana Drastichová z Věcí veřejných.

„Koaliční krize není zažehnána, protože již dnes se ukazují výrazné problémy se zvolením Víta Bárty předsedou poslaneckého klubu VV, vládní koalici čeká dohadování nad dalšími škrty v návrhu státního rozpočtu a rozpočtového výhledu na další roky a zejména neřešené problémy s možným korupčním chováním vládních koaličních představitelů Drobila, Vondry, Bárty a dalších,“ sdělil Antonín Seďa z ČSSD.

Výběr článků

Načítám