Hlavní obsah

Noční oblohu rozčíslo 40 tisíc blesků, jeden zasáhl i chlapce

Právo, Novinky, coe, ch, lž, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou republikou se v noci ze středy na čtvrtek přehnaly prudké bouřky provázené vysokým počtem blesků. Podle mluvčího ČHMÚ Petra Dvořáka jich přístroje napočítaly na 40 tisíc. V době nejsilnější aktivity jich bylo zaznamenáno až 315 za minutu. Blesk zasáhl i 16letého chlapce, naštěstí jej nijak nezranil. Během noci blýskání postupně ustávalo. Kromě nich foukal také silný vítr, který způsobil komplikace na řadě míst v Česku.

Článek

"Šlo o nadstandardní, extrémní bouři co se týká počtu blesků," uvedl Dvořák.

Bouřky a silný vítr lámaly na mnoha místech stromy, které padaly do elektrického vedení. Na Českobudějovicku bylo ráno kolem pěti tisíc domů bez dodávek elektrického proudu. Energetici se během dne snaží uvést dodávky do provozu. Před polednem bylo bez dodávek již jen 2000 domácností.

Podle mluvčího společnosti E.ON ČR Vladimíra Váchy bylo mimo provoz 52 trafostanic.

Nejhorší byla situace na Prachaticku a Strakonicku. Mluvčí uvedl, že prakticky všechny opravárenské týmy zasahovaly. Bouře celkem způsobila 12 poruch na vysokém napětí a 50 na nízkém.

V jižních Čechách v souvislosti s bouřkou hořelo a kvůli počasí musel být evakuován letní dětský tábor v Bernarticích na Táborsku. Děti musely opustit i tábor u Srlína na Písecku, celkem bylo evakuováno 115 lidí.

Bouřka na Klatovsku shodila ve středu večer asi desítku stromů na stany a chatky v autokempu v Radešově. Lidé naštěstí stačili z rekreačních obydlí utéci a nedošlo k žádným zraněním. [celá zpráva]

Na Šumavě bylo hasičům ohlášeno na 65 událostí, šlo hlavně o popadané a vyvrácené stromy.

Na Vysočině zasahovali hasiči třicetkrát, v bojovali také s požárem sena v Holubí Zhoři na Ždársku. Není však jisté, že požár, který vypukl ve čtvrtek kolem půl páté, má s bouřkami souvislost.

Během noci hasiči odstraňovali především stromy blokující komunikace. Na Pelhřimovsku v Obratani - Šimpachu spadly stromy na železniční trať.

V Královéhradeckém kraji hasiči zasahovali rovněž u popadaných stromů. Ve čtvrtek ráno například odklízeli na silnici z Nahořan na Černčice na Náchodsku strom, do něhož zřejmě večer uhodil blesk. Dřevina během noci vyhořela a ráno část stromu spadla na komunikaci. Hasiči proto museli strom rozřezat, větve odklidit a stále doutnající strom dohasit. Strom ve Chvojenci na Pardubicku spadl na zaparkovaný návěs kamiónu.

Blesk zasáhl chlapce, když zavíral okno

V Bohdanči na Pardubicku zasáhl blesk 16letého chlapce, když zavíral okno.  Mladíka úder odhodil na zem, ale vyvázl bez popálenin i jiných zranění. „Chlapec byl po příjezdu záchranářů v šoku a otřesen. Následná vyšetření včetně EKG dopadla v pořádku,“ uvedla Právu Škuligová. Záchranáře zavolala mladíkova babička.

„S takovým případem jsem se osobně nesetkal a můžu říct, že měl chlapec obrovské štěstí. Zřejmě se jednalo o nějaký boční výboj už s redukovaným napětím, který mohl zasáhnout okno. Pak už zaleží na mnoha dalších okolnostech. Třeba i na tom jestli je člověk izolován, nebo uzemněn,“ řekl Právu Ladislav Metelka, vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ v Hradci Králové.

Ve Středočeském kraji zasahovali hasiči rovněž především u stromů a větví, které blokovaly silnice a trhaly elektrické vedení. Déšť také vytopil strojovnu akvaparku v Příbrami. Nejčastěji hasiči vyjížděli právě na Příbramsku, celkem zasahovali 120 krát.

V Říčanech udeřil blesk do rodinného domu, ale způsobil jen vyhoření zásuvek.

Podle mluvčí středočeských hasičů Lenky Kostkové byla středeční bouřka letos v létě pro hasiče zatím nejnáročnější.

V Praze hasiči vyjížděli čtyřicetkrát. Zasahovali i u hořící trafostanice v ulici V Holešovičkách a lampy veřejného osvětlení v Jabloňové ulici v Záběhlicích. V okrajových částech metropole pomáhaly hasičům místní jednotky dobrovolníků. Drobné výpadky dodávek elektrického proudu už byly odstraněny.

Podle posledních informací jsou na většině míst už komunikace průjezdné.

V průběhu dopoledne by podle meteorologů měla oblačnost ustupovat, již se tak děje na jihozápadě území, který byl středeční bouřkou postižen nejvíce.

Během brzkého rána bouřková linie opustila Česko a zamířila podle Dvořáka nad Polsko.

Ve čtvrtek nejdříve oblačno

Podle ČHMÚ by ve čtvrtek mělo být nad českým územím oblačno, zpočátku na východě Čech a postupně i na Moravě a ve Slezsku se čekají přeháňky a bouřky. Od západu by později měla oblačnost ubývat. Ve středních Čechách by měly nejvyšší denní teploty dosáhnout 18-22 stupňů Celsia, na Moravě 23-28 stupňů.

Meteorologové zároveň vydali varování, že v bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky, kroupy a nárazový vítr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám