Hlavní obsah

Novopečení ministři zasedli poprvé v Nečasově vládě

Právo, rsk

Dvě nové tváře z Věcí veřejných (VV) se ve středu poprvé objevily na jednání kabinetu mezi ostřílenými ministry – vicepremiérka pro boj s korupcí a šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake a ministr dopravy Pavel Dobeš. Předtím si ale už odbyli premiéru ve vládní lavici na jednání Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake (VV) usedla ve středu poprvé v Nečasově vládě.

Článek

Peake si mezitím stále sestavuje svůj protikorupční tým. Zvažuje, že si přibere bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Kromě toho by ráda vedle sebe viděla i místopředsedu VV Tomáše Jarolíma, který Nečasovu vládu soustavně kritizuje za nečinnost v boji proti korupci.

O Michálkovi s premiérem

Zatímco Jarolímovo angažmá je téměř jisté, kolem Michálka jsou stále otazníky. Peake Právu potvrdila, že se už s Michálkem sešla, ale dodala, že chce kvůli personálnímu obsazení svého úřadu mluvit s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Michálek uvedl, že se s Peake dohodl na schůzce po její dovolené v srpnu, aby si vyjasnili představy o protikorupčním úřadu.

„Hodně záleží na rozsahu kompetencí úřadu. Dříve měl být součástí Úřadu vlády, nyní to vypadá, že rada pro boj s korupcí bude fungovat něco jako NERV, tedy že bude složena ze zástupců jiných ministerstev, neziskových organizací a externích expertů. Pro mě je podstatné, aby to nebyl klasický zaměstnanecký poměr na Úřadu vlády,“ řekl Právu Michálek.

Nakolik bude zřízení nového výboru v době škrtů ospravedlnitelné, záleží podle Peake na výsledcích. Pokud se mu podaří zalepit díry v rozpočtu, tak bezmála sto miliónů vyčleněných v následujících čtyřech letech bude dobrá investice, míní.

„Nechci, aby to byl sbor, který se sejde u kávy, a popovídá si o tom, co je špatně. Chci, aby měl vyšší štábní kulturu než výbor na vnitru. Chci, aby byl aktivní, aby se dělaly zpravodajské zprávy, vypracovával přehled legislativy, která půjde do vlády,“ řekla Právu Peake.

Podle ní teprve čas ukáže, nakolik bylo vytvoření výboru výhodné. „Krok bude ospravedlnitelný jedině výsledky. Pokud to má znamenat zalepení děr, jimiž odtékají peníze ze státního rozpočtu, udělám vše, aby výsledky byly. Na rozdíl od běžných ministrů, kteří se pro svůj resort snaží získat co nejvíce, já se naopak budu snažit co nejvíc peněz ve státním rozpočtu udržet,“ podotkla.

Peake „podědila“ výbor od šéfa Věcí veřejných Radka Johna. Vládním usnesením z dubna byla ve výboru vytvořena místa pro 13 lidí a vyčleněn pro nový úřad rozpočet 21,6 miliónu korun na letošní rok a 25,2 miliónu v následujících třech letech, dohromady tedy 97,2 miliónu. Z toho na platy a ostatní osobní výdaje včetně sociálních plateb se počítá s částkou 74 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám