Hlavní obsah

Prudké letní bouřky doprovodily desetitisíce blesků, ve vichru padaly stromy

• Aktualizováno
Právo, Novinky, fal, ch

Od západu území zasáhly v podvečer Česko silné bouřky s větrem. Zatímco obyvatelé Moravy a Slezska se podle předpovědí meteorologů ve středu bouřek zřejmě nedočkají, lidé na jihozápadě Čech mají strach především z padajících stromů. Oblohu také křižovaly desetitisíce blesků.

Foto: Profimedia.cz

Bouřky vystřídaly vlnu veder

Článek

Bouřková linie postupovala z jižních Čech přes východní Čechy a Vysočinu dále k severovýchodu. "Doposud při této bouřce udeřilo asi 32 000 blesků, v době největší aktivity to bylo 315 blesků za minutu," uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Během večera se frekvence blesků snížila na 160 blesků za minutu.

Prudké bouřky, které doprovázel ve středu večer v Jihočeském kraji silný vítr, lámaly hlavně stromy. Policie varovala řidiče, aby během noci raději nevyjížděli na silnice, protože na řadě z nich leží polámané stromy.

„Nejhorší situace je zřejmě na Písecku, kde stromy popadaly na vozovky i mimo ně. Nejvíce vyvrácených stromů je zejména v okolí obcí Třebohostice, Chrášťovice, Drachkov a Lhota u sv. Anny,“ řekla Právu jihočeská policejní mluvčí Lenka Holická.

Z Putimi na Písecku pak volala žena, že jí na chatu spadl strom. V Kájově na Českokrumlovsku spadl strom do drátů a nejde tu elektrický proud. „Zatím všechny hlášené události jsou bez zranění,“ dodala Holická. Následky silné bouře budou hasiči nejspíš likvidovat po celou noc.

„Bouřky se přehnaly přes všechny části jižních Čech. Nejvíce zásahů máme ale na Prachaticku, Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Odstraňujeme řádově dvacet až třicet popadaných stromů,“ řekla Právu po půl deváté večer mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů s tím, že žádný závažnější incident zatím nemá v hlášení.

První bouřky se vyskytly po 19. hodině. Nad Českými Budějovicemi bouřilo kolem půl osmé. „Najednou se zatáhlo, zvedl se velmi silný vítr, který ohýbal stromy až na zem. Jedna maminka na ulici volala, aby jí lidé pomohli s kočárkem, který nemohla udržet. Pak se spustil silný déšť. Po chvíli to ale přestalo,“ řekl Právu jeden z obyvatel největšího českobudějovického sídliště Máj. Bouře způsobila pád stromů i na autokemp v Radešově. Lidé však naštěstí stačili z chatek a stanů utéci. [celá zpráva]

I pražští hasiči měli plno práce

Prudká hodinová bouře zaměstnala i pražské hasiče. Jejich mluvčí Pavlína Adamcová řekla, že jednotky vyjížděly hlavně k popadaným stromům a větvím, ze sklepů a dalších níže položených prostor odčerpávají vodu, na dvou místech v Praze zasahují u vyhořelých trafostanic.

"Případů je opravdu velké množství. Už nyní evidujeme 59 výjezdů a další přibývají," řekla mluvčí. Obvyklý počet zásahů je přitom denně zhruba 20 až 25.

Nejvíc hasiče zaměstnávají popadané stromy a větve, které blokují silnice. Navíc čerpají vodu, třeba v takzvané myší díře, tedy v podjezdu pod Barrandovským mostem, ale i v garážích v Libni nebo ve sklepích v Pařížské ulici nebo na Žižkově. Hasit museli trafostanici v Libni a v Holešovicích. Na pomoc vyjely i jednotky dobrovolných hasičů. Následky budou hasiči odstraňovat patrně ještě několik hodin.

Platí výstraha meteorologů

Český hydrometeorologický ústav vydal během dne výstražnou informaci, která varovala před velmi silnými bouřkami v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji. Do ranních hodin mají menší bouřky trvat na rozsáhlejším území Čech.

Moravu by měla oblačnost zasáhnout podle meteorologů ve čtvrtek ráno. Tehdy bude Českem postupovat studená fronta z Německa. Do té doby by však Moravané měli zažít tropickou noc s teplotami nad 20 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám