Hlavní obsah

Vnitro odmítá kritiku, že méně bojuje proti extremismu

Ministerstvo vnitra v úterý odmítlo kritiku ze strany občanského sdružení Romea, které v pondělí oznámilo, že s odborem bezpečnostní politiky úřadu (OBP MV) přerušilo spolupráci kvůli jeho přístupu k boji proti extremismu. Ten pro vnitro i pro policii prý zůstává prioritou.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Autonomní nacionalisté s rasistickými hesly

Článek

Podle sdružení se změnil k horšímu, což dokládá postup policie na posledních akcích Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) nebo zrušení pracovní skupiny Task Force C.

Podle sdružení Romea se odbor bezpečnostní politiky a policie v krátké době posunuly od boje proti extremismu "k počínání, které jde na úkor menšin" a upřednostňují "údajná práva pravicových extremistů". "Ministerstvo vnitra a Policie ČR si jednoznačně uvědomují hrozbu, kterou pravicoví extremisté představují, a budou nadále intenzivně pokračovat v aktivitách, které v roce 2010 scénu utlumily," uvedl úřad ve svém prohlášení. Informace, které sdružení Romea napsalo v dopisu šéfovi odboru ministerstva Martinu Linhartovi, jsou prý nepravdivé.

O změně přístupu vnitra k boji proti extremismu podle sdružení vypovídá postup policie při posledních akcích DSSS a její mládežnické organizace Dělnická mládež podporovaných neonacisty. Podle Romea policie v Novém Bydžově na Královéhradecku "pouze přihlížela rasistickým projevům" a ty, kteří porušili zákon, nezadržela. "Na následném jednání Task Force C tvrdili zástupci vašeho odboru, že policie jednala správně a neměla žádný důvod k zásahu proti akci DSSS," uvedla Romea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám