Hlavní obsah

Reforma penzí prošla na mimořádné schůzi prvním čtením

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Sněmovnou prošla v prvním čtení dlouho avizovaná důchodová reforma, která počítá se zavedením takzvaného druhého pilíře. Na jeho základě se lidé mohou oprostit od dosavadního průběžného systému a začít si na důchod spořit sami u soukromých fondů. Nad základním návrhem důchodové reformy diskutovali poslanci téměř celý den.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Kolem poledne se sešel premiér Petr Nečas (ODS), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s představiteli ČSSD, aby si vyjasnili sporné body. Opozici se ale nelíbí reforma jako celek a hodlá ji v případě vítězství u dalších voleb korigovat či zcela zrušit. Shodli se ale na sestavení expertního týmu, který bude hledat společné jmenovatele. [celá zpráva]

Ve Sněmovně poslanci debatovali o reformě od ranních hodin, diskuze se ovšem povětšinou nesla ve věcné rovině. Především se proti reformě vymezovala ČSSD. Například její šéf Bohuslav Sobotka tvrdil, že reforma je plánována tak, aby přinesla prospěch jen bohatším občanům a finančním institucím.

Vláda pracuje pro bohaté, mínil Sobotka

„Vláda tady myslí zejména na občany, jejichž příjem je vyšší než 40 tisíc korun hrubého měsíčně, ale zejména myslí na nové podnikatelské příležitosti pro finanční instituce, které budou spravovat tyto penzijní fondy. Čili jde o zájmy soukromých finančních institucí, pro které se tady vytváří velmi zajímavá lukrativní podnikatelská příležitost se státní dotací,“ argumentoval Sobotka.

Proti tomu se ale ohradil Nečas s tím, že podobná rétorika už není aktuální. „Celá debata a celá námitka našich sociálnědemokratických kolegů vůči krokům, které vláda navrhuje, je založena na jedné základní metodě, kterou tady opakují vlastně již několik let," pustil se zeširoka Nečas do Sobotky.

„Je to metoda, kterou oni uplatňují například u daňových změn a u celé řady dalších kroků, zdravotnictví apod. Všechny kroky jsou prý dělány jenom pro bohaté. Je to základní demagogická námitka, základní demagogická lež, se kterou oni pracují,“ bránil vládu ministerský předseda.

Podle návrhu by si lidé mohli začít od roku 2013 převádět tři procentní body ze státního průběžného systému sociálního pojištění. Zároveň však budou muset přidat ještě ze svého další částku ve výši dvou procentních bodů.

Opozice unisono s odbory proti tomuto modelu protestuje, jelikož tím podle nich utrpí průběžný pilíř a systém je prý nespravedlivý.

Původně chtěla vláda zavést druhý pilíř jako povinný, což je ve světě běžná praxe, když už se k tomuto kroku daná země odhodlá. Po kritice důchodové reformy ze strany prezidenta Václava Klause však vláda ustoupila odborům a ponechala druhý pilíř dobrovolný.

Popsané systémy důchodového pojištění
1. pilíř - průběžný, který je financován ze sociálního pojištění
3. pilíř - připojištění u soukromých fondů, v současnosti v ČR funguje paralelně s 1. pilířem
2. pilíř - zpravidla povinné pojištění u soukromých fondů, které počítá s odvody ze mzdy i vlastním připojištěním. Uložené peníze fondy zhodnocují. Vláda Petra Nečase hodlá zavést 2. pilíř jako dobrovolný.

Hlavní architekt reformy ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) k tomu tehdy uvedl, že jeho optimistický odhad počítá s tím, že soukromým fondům svěří své úspory 50 procent lidí.

Kvůli změně ve financování důchodů vláda také odstartovala daňovou reformu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že veškeré peníze utržené díky reformě daní půjdou na pokrytí schodku v důchodech, tedy na penze lidem, které mladší generace přestane z průběžného systému financovat, jelikož přejde na druhý pilíř. Vláda již schválila, že se dolní i horní sazba daně sjednotí na 17,5 procenta.

Podle opozice není třeba druhý důchodový pilíř zavádět a stejně tak není nutná ani daňová reforma. Nutnost zavedení změn v důchodech kvůli populační nevyváženosti sice nepopírá, ale konkrétní návrhy nepředstavila. O dalších parametrech, ze kterých je vláda ochotna ustoupit, by měla opozice jednat s kabinetem Petra Nečase (ODS) ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám