Hlavní obsah

Už to není jako za Klause se Zemanem, obořil se Kalousek na Sobotku

Praha
Aktualizováno

Ve Sněmovně odstartovala v úterý mimořádná schůze, na níž mají být mimo jiné schváleny v prvém čtení penzijní a zdravotnické reformy. Jednání se neobešlo bez roztržek, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si stěžoval, že o zásadních změnách přesahující vládní období se s opozicí řádně nejednalo. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nato namítl, že od diskuze je parlament a připomněl mu éru opoziční smlouvy Václava Klause a Miloše Zemana, kdy se prý zákony domlouvaly jinde.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Sobotka hned zkraje napadl premiéra Petra Nečase (ODS) i jeho koaliční partnery, že porušili slib projednávat zásadní změny, které přesáhnou čtyřleté volební období vlády, s opozicí. Nelíbilo se mu zejména, že jim byl pouze před zhruba deseti dny předán balík reforem o stovkách stran.

Nečas pak Sobotkovi připomněl, že se již před týdnem dohodli, že si ve středu sednou k jednacímu stolu. „Je mi líto, že jste tento skromný detail nezmínil ve svém vystoupení,“ poznamenal Nečas.

Hlavní body penzijní a zdravotnické reformy
Reformní zákony Sněmovna projedná v prvním čtení. Vládní reforma důchodů počítá s tím, že ve druhém pilíři si lidé budou moct na individuální účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Podle sociálních demokratů zatíží vyvedení peněz státní průběžný pilíř, systém nebude spravedlivý.
Zdravotní reformu tvoří tři zcela nové zákony. Vymezují podmínky poskytování zdravotní péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů, upravují činnost záchranné služby a věnují se zvláštním zákrokům, jako je umělé oplodnění, sterilizace a kastrace. Podle dnešních Hospodářských novin (HN) navrhují mimo jiné i zavedení nového poplatku ve výši až 55 korun denně za pobyt dítěte v dětském domově. ČSSD ale o reformách tvrdí, že jde o revoluci, která nepřinese žádné zlepšení, ale jen prohloubí nepořádek ve zdravotnictví.
Druhé čtení a závěrečné schvalování reformních zákonů se odehraje až na některé následující schůzi. Další řádné zasedání poslanců začne koncem srpna.
Zdroj: ČTK

Sobotka ale prohlásil, že předložení reforem k seznámení před mimořádnou schůzí není seriózní. „Tady jde o důstojnost každého jednoho člena. Takovým způsobem se prostě v civilizované slušné zemi reformy neprojednávají. Vždyť to vypadá jako naprostá komedie ze strany vlády,“ rozčiloval se Sobotka.

Na Sobotku se pak ostře obořil Kalousek. „Nevím, zda jsem každý, ale jistě jsem jeden. A opravdu si nemyslím, že má důstojnost je tímto pošlapávána,“ řekl ministr financí. „Místem diskuze je parlament, proto se tak jmenuje. Nikdo tady nenavrhuje, aby ČSSD jako stádo tupých oslů zvedala ruku,“ rozohnil se Kalousek s tím, že soc. dem. mohou předkládat v prvém a druhém čtení pozměňovací návrhy.

„Asi se vám stýská po době, kdy za úpatím Jánského vršku či Lidového domu si to Václav Klaus s Milošem Zemanem dohodli a tady se to pak jen schválilo. To se dohadovalo na jiných místech a jinými lidmi nikým nevolenými. My tady v čiré pokoře jsme to předložili a chceme o tom jednat - sem to patří a nikam jinam,“ zdůraznil Kalousek.

Sobotka ale argumentoval tím, že parlament je poslední místo, kde lze něco změnit. „Proč ale vláda neuspěla u tripartity? Proč stály vlaky a metro, proč lidé demonstrovali? Protože jste si to prosadili bez komunikace s opozicí, veřejností, tripartitou,“ řekl Sobotka.

Na to posléze reagoval ministr práce a sociálních Jaromír Drábek (TOP 09), podle nějž kritika padající ze všech stran je znamením toho, že jejich řešení je vyvážené.

Další body mimořádné schůze
Poslanci mají na programu mimořádné schůze kromě vládní reformy zdravotnictví a důchodů také novelu zákoníku práce. Novela mění například odstupné při propuštění, zaměstnávání na dobu určitou či zkušební dobu.
Navržené změny mají vést podle vlády k větší pružnosti pracovního trhu a mají motivovat firmy k vytváření pracovních míst. Odbory ale tyto změny kritizují, podle nich mohou být některé z nich dokonce protiústavní. Pokud je parlament schválí, chtějí usilovat o podání ústavní stížnosti.
Poslanci by na schůzi měli také schvalovat senátní novelu zákona o České televizi, která mění pravidla vysílání reklamy ve veřejnoprávní televizi. Podle komplexního pozměňovacího návrhu, který mají poslanci na stole, by reklama zůstala jen na programech ČT2 a ČT4.
Na programu je také novela loterijního zákona, kterou poslancům předložilo Hlavní město Praha a která má kromě jiného posílit práva obcí při povolování hracích automatů. Poslanci ji zřejmě na doporučení rozpočtového výboru zamítnou. Omezení hazardu i posílení práv obcí schválili již na červnové schůzi.
Budou se zabývat také předlohou, která založí Generální inspekci bezpečnostních sborů.
Zdroj: ČTK

Poslanci si na začátku mimořádné schůze schválili, že o návrzích budou jednat a hlasovat i po 21. hodině. Ani to se ovšem neobešlo bez problémů. Původně s tímto návrhem nesouhlasilo 157 poslanců ve Sněmovně, takže neměl být uznán, což zjevně vyrazilo dech předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS). Poté se ale přihlásila poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), podle níž sněmovní počítadlo chybně zaznamenalo její hlasování a zpochybnila je. Na druhý pokus už návrh prošel silou 87 hlasů.

Sněmovnu pobavil i její místopředseda Lubomír Zaorálek (ČSSD), když začal ironicky vychvalovat Kalouskova slova o pokoře a rekonstrukci vlády. „Mám radost nad tím, že v nově zrekonstruované vládě vidím ženu. Škoda, že tu teď není, ale doufám, že to pocítím i jinak,“ řekl Zaorálek, načež se začali poslanci v jednacím sále smát a smíchem nakazili i zprvu nechápajícího Zaorálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám