Hlavní obsah

Dopravu v Česku komplikuje rozbředlý sníh

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl

Silničáři varují řidiče. Na silnicích je opět nebezpečno. Vozovky dálnic jsou mokré, po pluhování a chemickém posypu je většinou v rychlém pruhu vrstva rozbředlého sněhu do pěti centimetrů, což komplikuje předjíždění. Teploty se přitom pohybují v rozmezí od minus tří do plus dvou stupňů Celsia.

Článek

Kvůli havárii kamionu byla ráno dočasně uzavřena dálnice D1 kolem 39. kilometru na Benešovsku a auta musela jezdit po objízdných trasách. Další havárie ráno zkomplikovaly dopravu na teplické dálnici D8 či u obce velká Dobrá v blízkosti Prahy.

V noci na také kvůli sněžení a špatné sjízdnosti uvíznul v kopci směrem od Červeného Hrádku do obce Jindice na Kolínsku kamion a vzápětí i sypač, který ho jel vyprošťovat.

Počasí se podepsalo i na dopravní nehodě na silničním tahu z Plzně do Klatov. V úterý ráno se před odbočkou na Chlumčany srazila tři vozidla. "Při nehodě byli zraněni čtyři lidé, které záchranka převezla do nemocnice," řekl mluvčí plzeňských hasičů František Vaško. Podle něho se nejprve dostaly do kolize osobní automobil a náklaďák, a poté do nich narazil třetí vůz.

Vozovky I. tříd jsou mokré, po chemickém posypu a pluhování s vrstvou rozbředlého sněhu, který místy dosahuje až deseti centimetrů. Meteorologové zase kvůli větru varují před tvorby sněhových jazyků.

Na vozovkách II. a III. třídy je místy situace kritická, probíhá pluhování, posyp a vrstva sněhu dosahuje až dvaceti centimetrů. Při jízdě nutná maximální opatrnost.

Na Zlínsku nasněžilo až 30 cm

Nejvíce sněží v Karlovarském kraji. Uzavřen je podle informací silničářů hraniční přechod Vojtanov. Použití sněhových řetězů doporučují silničáři od středních poloh v horských oblastech nejen Karlovarského kraje, ale i Libereckého, Pardubického, Ústeckého a Královehradeckého.

Největší příval sněhu zažil v noci Zlínský kraj, kde místy napadlo až 30 cm sněhu. Prakticky na všech silnicích, včetně hlavních tahů, tak leží rozbředlá vrstva sněhu. Na většině území přitom stále sněží a teploty se pohybují kolem nuly.

Nejsložitější je situace na Vsetínsku a Zlínsku. Všechny cesty jsou sice sjízdné, silničáři ale řidiče nabádají k maximální opatrnosti. Přes noc se tvořily i jazyky a sněhové závěje.

Uhodí silné mrazy

Od středy meteorologové očekávají silné mrazy, které v závěru týdne v noci dosáhnou až mínus dvacet stupňů. I přes den bude celodenní mráz až -9 st.

"Než k tomu ale dojde, můžeme očekávat poměrně vydatné sněžení a silný vítr. V úterý bude přes naše území totiž přecházet od severozápadu frontální systém, a ten pak přinese studený vzduch a také oblačnost. Očekáváme, že nově v nížinách napadne 5 až 12 centimetrů sněhu a v horských oblastech až 25 centimetrů," řekl Právu v pondělí Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Dodal, že v nížinách se ojediněle může vyskytnout i sníh s deštěm. "Sněžení bude doprovázeno poměrně silným větrem, který v nárazech, zejména na horách, dosáhne rychlosti až 90 km za hodinu. Varujeme před sněhovými jazyky a závějemi, které se na horách budou tvořit," řekl Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám