Hlavní obsah

Uzavření obchvatu Třemošné už nehrozí, mohla by pomoci protihluková stěna

Právo, Ivan Blažek

Uzavření nového obchvatu Třemošné a s tím spojená hrozba kolapsu dopravy na celém severním Plzeňsku už nehrozí. Občanské sdružení Orlík stáhne žalobu, na jejímž základě vydal soud předběžné opatření o zákazu předběžného užívání zmíněné stavby. Vyplývá to z otevřeného dopisu, které sdružení v úterý odeslalo hejtmanovi Plzeňského kraje Milanu Chovancovi (ČSSD).

Foto: Ivan Blažek, Právo

Obchvatu využije denně deset tisíc aut.

Článek

„Náš právní zástupce obdržel pokyn vzít zpět návrh na vydání předběžného opatření,“ stojí v dopise, který má deník Právo k dispozici.

Sdružení Orlík hájí zájmy majitelů moderních domků, které stojí necelých sto metrů od zmíněné mezinárodní silnice – nedávno zprovozněná stavba stála téměř miliardu a denně po ní projede na deset tisíc aut. Hluk podle místních překračuje hlukové limity a chtějí vybudování ochranné stěny. Investor obchvatu, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) překračování norem popírá.

Na pondělním jednání všech zainteresovaných stran hejtman nabídl, že kraj zajistí nezávislé měření. Kolem silnice by pak měla ještě letos vyrůst zhruba tři sta metrů dlouhá zeď za tři milióny korun – při překračování limitů by ji zaplatilo ŘSD, v opačném případě obec Třemošná s pomocí finanční dotace od kraje.

Jednat se bude ve čtvrtek

Na tato ujednání ale sdružení původně nekývlo, protože požadovalo garance i pro případ, že stavbu stěny neschválí krajské a obecní zastupitelstvo. Nyní svůj názor změnilo. „Byť se při absenci záruk vystavujeme jistému riziku, chceme i my přispět ke zklidnění situace, zvláště, když Plzeňský kraj a město Třemošná vyjádřily vůli ke konstruktivnímu řešení,“ sdělil předseda sdružení Václav Týzl.

Krajští radní by měli o pomoci Třemošné jednat ve čtvrtek. „Řešíme nestandardní situaci, bezprecedentní rozhodnutí soudu,“ uvedl v pondělí Chovanec, podle něhož by při uzavření obchvatu vznikly kraji převedením těžké dopravy na místní silnice větší škody, než co bude stát příspěvek na stavbu zdi. Starosta Třemošné Jaromír Zeithaml (SNK - Třemošná 2010) uvedl, že bude dělat vše proto, aby došlo k dohodě. Podle posledních informací třemošenští radní s investicí předběžně souhlasili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám