Hlavní obsah

O vydání Bárty se Škárkou výbor nerozhodl

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mandátový a imunitní výbor v úterý nerozhodl o vydání poslanců Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky (nez.). Škárka, který čelí podezření z převzetí úplatku, zopakoval slova o své nevině a požádal výbor o své vydání. Bárta, jenž je podezřelý z uplácení, se nedostavil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta

Článek

Podle šéfa výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) se rozcházejí názory na to, zda může Sněmovna o zbavení imunity hlasovat na své mimořádné schůzi, anebo až na řádné, která se má sejít koncem srpna. Tejc se obává, aby případné procesní chyby nemohly způsobit, že jak Škárka, tak Bárta stíhání uniknou.

Škárka, který dnes členům výboru vysvětloval své stanovisko, zopakoval, že se cítí nevinný. Výbor požádal o své vydání k trestnímu stíhání. „Členové výboru se mě ptali na některé záležitosti, já jsem jim odpovídal,“ řekl novinářům po odchodu z výboru Škárka. Poznamenal, že považuje za problematické, když členka výboru Jana Drastichová (VV) figuruje v policejním spisu jako svědek, přitom z titulu svého členství ve výboru má právo nahlížet do policejního spisu.

Bárta se nedostavil

Škárka také uvedl, proč z údajného 170tisícového úplatku, který mu měl dát Bárta, utratil pět tisíc korun. Podle něj to bylo proto, že po návratu ze zahraniční služební cesty u sebe neměl žádné prostředky, a proto částku použil. Pětitisícovou bankovku pak prý ale vrátil k ostatním a u policejního výslechu upozornil na to, že právě na jedné bankovce nebudou otisky prstů Bárty.

Bárta se dnes jednání výboru neúčastnil, dopředu se omluvil kvůli časovému zaneprázdnění svého advokáta. Škárka naopak přišel bez svého právního zástupce. Dodal, že je rovněž na dovolené, nicméně vzhledem ke své nevině, o které je přesvědčen, přítomnosti advokáta na jednání výboru nepovažoval za nutné.

Policie požádala o vydání Bárty kvůli podezření z pokusu o uplácení svých tehdejších spolustraníků Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Na rozdíl od Kočí Škárka oznámil údajný úplatek pozdě a navíc poté, co část peněz utratil. Bárta se hájí, že šlo z jeho strany o půjčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám