Hlavní obsah

Zelení: Rozhodnutí Klause omilostnit kolegyni z ODS je skandální

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Strana zelených se ohradila proti pondělnímu rozhodnutí Václava Klause omilostnit Alenu Kubáčovou (66). Podle nich stojí za tímto krokem bývalé stranické vazby. Zelení upozorňují, že lékařka byla v letech 1994–2002 členkou a zastupitelkou Klausovy ODS v Brně – Novém Lískovci. Hrad v reakci na Liškovo nařčení sdělil Novinkám, že udělování milostí je vždy motivováno mnohem závažnějšími důvody, než je politická orientace.

Foto: René Volfík , ČTK

Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Článek

„Rozhodnutí Václava Klause udělit milost bývalé stranické kolegyni, která v době jeho šéfování ODS zastupovala tuto stranu v místní samosprávě, považuji za skandální. Prezident by měl své rozhodnutí přehodnotit, neboť podezření, že se nechal ovlivnit stranicko-politickými sympatiemi k odsouzené podvodnici je vážné," vyjádřil se předseda zelených Ondřej Liška.

Podle zelených Klaus zohledňuje sympatie ke svým politickým podporovatelům a vyzývají jej, aby své rozhodnutí vzal zpět.

Hrad odmítá kastování lidí podle stranické příslušnosti

O něčem podobném ovšem Hrad zjevně neuvažuje. „Udělit někomu milost je právem prezidenta republiky,“ ohradil se vůči Liškovým slovům mluvčí prezidentského úřadu Radim Ochvat. „Kastování lidí dle stranické příslušnosti při zkoumání a posuzování stovek žádostí o milost je holý nesmysl a hlava státu tak rozhodně nečiní. Rozhodují jiné důvody, mnohem závažnější,“ doplnil hradní mluvčí.

Podle zelených si ale Klaus takto zahrává s důvěrou veřejnosti ve spravedlivý výkon práva. „Toto rozhodnutí je další ranou zasazenou zbytkům důvěry veřejnosti ve spravedlnost v českém státě. Jak můžeme chtít, aby veřejnost důvěřovala ve spravedlnost, když hlava státu udělí milost podvodnici, která způsobila veřejným rozpočtům škodu přesahující 10 miliónů korun,“ dodal Liška.

Odpustil vězení i pokutu

Vrchní soud v Olomouci odsoudil loni v březnu brněnskou lékařku spolu s dalšími pěti lidmi k sedmiletému odnětí svobody. Navíc jí na osm let zakázal vykonávat lékařskou činnost a nařídil zaplatit pokutu ve výši půl miliónu korun. Důvodem byl rozsáhlý podvod s falešnými neschopenkami, kterého se účastnily desítky lidí. Na vyplacených sociálních dávkách podle zelených připravila stát o 13 miliónů korun.

Václav Klaus jí v pondělí společně s dalšími osmi lidmi udělil milost. Důvodem byly ve většině případů humanitární důvody. Šestašedesátileté lékařce odpustil Klaus trest odnětí svobody i peněžitý trest mimo jiné s ohledem na její věk. [celá zpráva]

„Přihlédl k vyššímu věku jmenované, jejímu dosavadnímu řádnému a společnosti prospěšnému životu a současnému špatnému psychickému stavu," odůvodnil jeho rozhodnutí mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Reklama

Výběr článků

Načítám