Hlavní obsah

Bárta kandidovat na šéfa poslanců VV nechce, možná ale bude

Právo, rsk

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta nechce do vyřešení aféry údajného uplácení poslanců kandidovat na předsedu klubu po Karolíně Peake, která nastoupila do vlády jako vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády. O novém šéfovi 21členného klubu by měli poslanci rozhodnout během úterka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyjednavač VV Vít Bárta míří na jednání K9

Článek

„Do vyřešení kauz nebudu kandidovat na předsedu klubu,“ řekl Bárta Právu. Na druhou stranu však zdroj z klubu VV prozradil, že Bárta již má nominaci, a to od poslance Petra Skokana.

Zda se nakonec v úterý rozhodne přeci jen se o post šéfa klubu ucházet, tak není úplně vyloučené i proto, že podle některých poslanců má o vedení klubu zájem. Šéf klubu je členem koaliční K9. Navíc může na plénech Sněmovny vystupovat přednostně.

Peake nechtěla o svém nástupci spekulovat.

Mezi poslanci se však mluví o tom, že by to měl být dobrý vyjednávač, jelikož podle zvyklosti se šéf klubu účastní koaličních jednání, a že by měl klub sjednocovat. Říká se, že by měl mít i politické zkušenosti.

Nynější místopředsedové – Viktor Paggio, Jana Drastichová a Radim Vysloužil – jsou v politice relativně nováčky.

Kvůli kumulaci funkcí o post nebude usilovat Kateřina Klasnová, která je místopředsedkyní Sněmovny, či ministr školství Josef Dobeš. Oba to potvrdili Právu. Mezi další zkušené politiky patří Skokan, který ale navrhl Bártu. Mezi místopředsedy VV se nabízí například Milan Šťovíček, ten se však podle straníků chce věnovat starostování Litvínova, a proto by na vedení klubu neměl čas.

Z místopředsedů VV by přicházela v úvahu ještě Dagmar Navrátilová. Ta Právu řekla, že se ke své kandidatuře vyjadřovat nebude. „Zda budu, či nebudu o post usilovat, se ukáže podle situace,“ podotkla.

Podle Peake je ale pravděpodobné, že kromě výměny v čele klubu dojde i ke změnám v počtu zástupců. „Myslím, že by mohlo dojít k převolbě místopředsedů. Klub musí mezi sebou umět komunikovat, fungovat,“ sdělila Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám