Hlavní obsah

Hrozba uzavření obchvatu Třemošné se zvýšila

Právo, Ivan Blažek
Třemošná

Už možná jen pár desítek hodin zbývá do uzavření nedávno zprovozněného obchvatu Třemošné na Plzeňsku. V pondělí totiž zkrachovalo jednání mezi zástupci občanského sdružení Orlík, které hájí zájmy lidí z rodinných domků poblíž tohoto mezinárodního tahu a kvůli hluku požaduje stavbu ochranných stěn, investorem, jímž je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), vedením Plzeňského kraje a starostou Třemošné.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Obchvatu využije denně deset tisíc aut.

Článek

Přitom jde o dny. Už 30. června Obvodní soud pro Prahu 4 vyhověl požadavkům sdružení a vydal předběžné opatření, které ukládá ŘSD zamezit předběžnému užívání nezkolaudované komunikace. Ta přitom stála téměř miliardu a denně po ní projede na deset tisíc aut včetně stovek kamiónů. Obsílka na ŘSD doposud nedorazila, je možné, že se tak stane hned v úterý.

„Pak budeme muset obchvat pravděpodobně skutečně uzavřít,“ uvedl Zdeněk Kuťák, šéf plzeňského ŘSD, a dodal: „Budeme potřebovat čas, půjde to v řádu dnů, nikoliv hodin. Zatím není jasná trasa, kam by se dala doprava převézt, aniž bychom ohrožovali životy lidí.“

Zpátky na původní silnici přes Třemošnou auta nemohou, i napojení jsou totiž součástí obchvatu. „Já jsem si náhradní trasu projel a nedovedu si představit, že na ni dopravu převedeme. V některých vesnicích jsou domy jen tři metry od silnice,“ upozornil hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Záruky nebudou

Pondělní jednání se napřed vyvíjelo slibně. Hejtmanství nabídlo, že zaplatí nezávislé měření hluku – zatímco aktivisté tvrdí, že dochází k překračování norem, ŘSD říká opak. Pokud by zářijové měření ukázalo, že jsou limity skutečně porušovány, ŘSD by dalo zhruba tři milióny za protihlukové stěny. Pokud normy překračovány nejsou, budou stěny stejně, zaplatila by je ale Třemošná, které by přispěl sedmdesáti procenty kraj.

Rozhodnutí kraje i obce však závisí na vůli zastupitelů a sdružení požaduje, aby ŘSD stavbu stěn garantovalo, i když potřebný souhlas samospráv nebude. „Kraj tuto záležitost alespoň předjednal, ale z obce nemáme vůbec žádnou záruku,“ upozornil právník sdružení Stanislav Němec. Požadovanou záruku ale ŘSD podle Kuťáka dát nemůže, poněvadž by šlo o neoprávněné užívání státních peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám