Hlavní obsah

Bydlení, pozemky, auta. Politici přiznávali majetek

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, kdo z politiků si loni koupil nejdražší auto, pořídil nejvíce pozemků, dostal nejdražší dar nebo kdo si přišel bokem na nejvíce peněz vedle svého příjmu z politiky? Vše lze každý rok vyčíst z majetkových a finančních přiznání, které musejí ústavní činitelé zveřejňovat vždy koncem června za předešlý rok. A také je patrno, který zákonodárce je nejzadluženější a kam ukládá své úspory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) roztáčí kolem sebe zřejmě nejvíce peněz ze všech zákonodárců.

Článek

Letos z přiznání vyplynulo, že bezkonkurenčně nejdražší pozemek si pořídil soc. dem. poslanec Petr Hulinský, který od Arcidiecézní charity koupil pozemek o rozloze 1163 metrů čtverečních v pražských Záběhlicích za téměř 4,77 miliónu korun.

Daleko za sebou nechal ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, který již léta trpělivě skupuje pozemky, jako by sceloval bývalé schwarzenberské panství. Tentokrát nakupoval jen „skromně“, když za sedm pozemků ve středních a jižních Čechách vydal zhruba 1,4 miliónu korun. V minulosti nakoupil již desítky pozemků od pár arů až po stovky hektarů po celých Čechách.

Pozemky politiky stále více lákají. Zatímco v minulosti do jejich koupě mnoho neinvestovali, v posledních letech zájem o trvalou hodnotu půdy stoupá. Více než milión korun má třeba zaplatit za pozemky Pozemkovému fondu komunista Josef Šenfeld.

Největším darem se v tomto smyslu pochlubil šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD), který obdržel od svých rodičů rodinné lesy v hodnotě přesahující 1,5 miliónu korun. Pozemky byly i součástí daru, který dostal od své matky stínový ministr kultury ČSSD Vítězslav Jandák, který ale neuvedl jejich cenu.

Schwarzenberg má astronomický úvěr na bydlení

Rozhodně nejvýhodnější investicí se politikům již léta jeví bydlení. Jen málo z nich nemá vyplněnu kolonku, kde se uvádějí hypotéky či stavební úvěry. I zde je znám rekordman: Schwarzenbergovi zbývalo koncem roku 2010 splatit 13 781 117 korun.

Hluboko pod ním zůstal Pavel Staněk (ODS) se sedmi milióny. Přes pět miliónů budou splácet ještě i ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), jeho stranický kolega Zbyněk Stanjura či soc. dem. Josef Tancoš.

Do bydlení - i když je neužívají, protože spolu bydlí v domě na Klárově - vložili dva a čtvrt miliónu i manželé Vít Bárta a Kateřina Klasnová (oba VV). Svůj byt v Praze 4, který splácejí, pronajímají. Klasnová uvedla, že ona z pronájmu má příjem 77 000 korun brutto. Bárta neuvedl nic.

Podnikají, pronajímají, prodávají

Bezkonkurenčně nejvíce loni vydělal na vedlejších příjmech ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV), který prodejem podílů ve dvou firmách vydělal téměř 21 miliónů korun.

Jedním z nejbohatších členů parlamentu je již po několik let co do vedlejších příjmů podnikatel a herec Tomáš Töpfer (ODS), s jehož jménem se pojí pražská hospoda U Kalicha či divadlo Na Fidlovačce a který si loni přišel na 8 641 233 korun.

Pravidelně mu konkuruje i Schwarzenberg, jehož příjmy plynou z jiného soudku: jde o úroky, příjmy z pronájmu v ČR, Německu a Rakousku, či o důchod, který mu přichází z Rakouska i Německa. Dohromady s honoráři, s platbou za užívání ochranné známky a s dotací, kterou obdržel ve výši 340 000 korun, to činí za loňský rok 8 172 026 korun.

Mají rádi drahé vozy...

To, že vedlejší příjmy mohou plynout ještě z jiných zdrojů, potvrzuje přiznání soc. dem. Petra Hulinského. Jako výnos ze svého majetku uvádí sumu 1 298 327 korun. Další milióny mu vynáší členství ve správních a dozorčích radách firem, kde zastupuje hlavní město. Dohromady s účastí v dalších statutárních orgánech společností si loni vedle platu poslance tak přišel na téměř 4,9 miliónu korun. Hulinský se ve svém přiznání pochlubil tím, že více než 2,5 miliónu korun poskytl různým organizacím jako sponzorské dary.

Nejdražším vozem se po znovunabytí svého řidičského průkazu sveze exministr dopravy Vít Bárta (VV), který přiznal koupi maseratti od své bývalé firmy ABL za 1,7 miliónu korun. Pozadu nezůstala ani novopečená vicepremiérka Karolína Peake (VV), která si pořídila volvo za 1,1 miliónu korun.

Kočí dostala 15 tisíc od Kellnera a tělový krém od Číňanů

Téměř milión investoval do automobilu i šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka, který koupil na leasing Hondu CRV za 919 tisíc korun. Stále větší zájem projevují politici také o škodovácké superby. Dobře vybavený si pořídila také na leasing bývalá véčkařka Kristýna Kočí, která za něj dala téměř 916 tisíc korun. O poznání skromnější výbavu má ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který zveřejnil cenu svého vozu - 861 017 korun.

Bývalé stranické kolegyně Kočí a Klasnová, i když se rozkmotřily, mají přece jen něco společného: obě loni obdržely počítače iPad. Zatímco Klasnová ho dostala od svého manžela, Kočí obdaroval jistý Martin Kováč. Klasnová ještě přiznala „oděvy, doplňky a šperky“ v hodnotě 80 000 korun od rodiny. Kočí dostala ještě dárkový poukaz v hodnotě 15 tisíc korun od PPF magnáta Petra Kellnera, zápisník Vodafone za pět tisíc korun a alkohol a tělový krém nezjištěné ceny od čínské ambasády.

Reklama

Výběr článků

Načítám