Hlavní obsah

Optimismus chybí dvěma třetinám Čechů: hospodářství je ve špatném stavu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvě třetiny lidí (64 procent) hodnotí ekonomickou situaci v zemi jako špatnou. Oproti květnu jde o výrazný nárůst (o šest procentních bodů). Hmotnou situaci vlastní domácnosti hodnotí lidé lépe, 39 procent respondentů průzkumu CVVM ji označuje za dobrou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kladné hodnocení ekonomické situace v České republice vyslovilo v průzkumu devět procent respondentů, 26 procent lidí ji vnímá jako nijakou, tedy ani dobrou, ani špatnou. Zbývající  zvolili odpověď nevím.

"Aktuální hodnocení je přitom prakticky stejné jako v červnu 2010 a výrazně horší v porovnání s obdobím let 2005 až 2008," připomněla společnost s tím, že pozitivnější pohled na ekonomickou situaci převládá u lidí s vyšší životní úrovní, vyšším vzděláním, pravicovou orientací a u mladších ročníků.

Hodnocení ekonomické situace v ČR (v procentech)
leden 2011květen 2011červen 2011
špatná525864
ani dobrá ani špatná343026
dobrá12119
Zdroj: CVVM

"Naopak relativně pesimističtějšími jsou lidé ve věku nad 45 let, vyučení bez maturity, důchodci, nezaměstnaní, respondenti hlásící se k levici, voliči ČSSD či KSČM," dodala agentura.

Lidé byli dotazováni i na situaci vlastní domácnosti. Ačkoliv ji 39 procent veřejnosti označuje za dobrou, i zde lze pozorovat mírný pokles optimismu. Neutrálně ji hodnotí 41 procent Čechů a 20 procent vnímá ekonomický stav domácnosti negativně.

Reklama

Výběr článků

Načítám