Hlavní obsah

Kvůli chybě opraví ministerstvo 26 maturitních vysvědčení, 942 stížností neuspělo

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství přijalo a vyhodnotilo celkem 952 stížností stran studentů na státní maturitu, za relevantní však uznalo jen deset stížností. Kvůli chybě dostane celkem 26 žáků nové vysvědčení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Cermat Pavel Zelený a ministr školství Josef Dobeš (VV) na pondělní tiskové konferenci

Článek

Ve většině případů se jednalo o chybu v ohodnocení didaktických testů, pouze v jednom případě byla zaznamenána chyba ve fyzikálním testu, kdy byla mylně pokládána za správnou odpověď „c“, zatímco správně byla odpověď „d“.

„Desátá chyba změnila hodnocení celkem 26 žákům, kterým budeme generovat a opravovat vysvědčení,“ sdělil v pondělí na tiskové konferenci ředitel Cermat Pavel Zelený. Pěti žákům se dokonce změní známka nedostatečná na dostatečnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Ministr školství Josef Dobeš (VV) pak upřesnil termíny konání opravných maturitních zkoušek. Ústní část by měla proběhnout v první polovině září, písemné termíny budou vypsány mezi 15. a 19. zářím. Přihlásilo se do nich 23 tisíc maturantů, přičemž čtyři tisíce studentů se možnosti na opravu vzdaly, propadly nebo ukončily studium.

Dobeš rovněž připomněl, že studenti, kteří uspějí u opravných testů, budou mít možnost ještě se přihlásit na vysoké školy, jelikož drtivá většina fakult souhlasila s podmíněným přijetím absolventů v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám