Hlavní obsah

Klaus udělil milost lékařce, která falšovala neschopenky

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus udělil v pondělí milost dalším osmi lidem. Ve většině případů ho k tomu vedly humanitární důvody. Prezident omilostnil například brněnskou lékařku, která vystavovala falešné neschopenky. O udělení milostí informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Aleně Kubáčové (66) prominul Klaus zbytek trestu odnětí svobody a peněžitý trest uložené za podvod, padělání a vystavování nepravdivých lékařských zpráv, posudků a nálezů. Žena byla loni v březnu odsouzena spolu s dalšími pěti lidmi k sedmiletému vězení.

Foto: Petr Marek, Právo

Alena Kubáčová u Vrchního soudu v Olomouci

"Přihlédl k vyššímu věku jmenované, jejímu dosavadnímu řádnému a společnosti prospěšnému životu a současnému špatnému psychickému stavu. Jmenovaná část trestu již vykonala a v minulosti nebyla trestána," uvedl Ochvat v odůvodnění s tím, že žena se musí v následujících pěti letech chovat bezúhonně.

Ve třech případech hlava státu prominula tresty udělené za zanedbání povinné výživy. Několika dalším lidem pak Klaus prominul tresty či jejich části udělené za podvody či drobnější delikty.

Důvody udělení milostí byly podobně jako v minulosti vesměs humanitární - někteří omilostnění jsou vyššího věku, jiní pečují o nezletilé potomky, či mají zdravotní problémy.

"Pavlu Formánkovi přeměnil trest odnětí svobody v trvání 127 dnů uložený za zanedbání povinné výživy zpět na trest obecně prospěšných prací," informoval mluvčí s tím, že muž se snaží dlužné výživné platit a v případě nástupu do vězení by přišel o práci a situace by se opakovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám