Hlavní obsah

Největším úspěchem vlády je to, že vůbec ještě existuje, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za největší úspěch koaliční vlády premiéra Petra Nečase (ODS) označují pozorovatelé fakt, že po roce ještě vůbec existuje. Spory, které kabinetem začaly zmítat už před koncem loňského roku, byly sice vždy vyřešeny dohodou mezi stranami, v očích veřejnosti však zcela překryly snahu vlády a premiéra naplnit hesla o "kabinetu boje s korupcí a rozpočtové odpovědnosti".

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

Po roce vládnutí tak Nečasova vláda nemá důvěru veřejnosti a opoziční kritici jí vyčítají i nekoncepčnost v jejím reformním úsilí. Ekonomičtí analytici kritizují zejména pomalou přípravu důležitých reforem. Naopak chválu si od ekonomů vysloužilo prosazení rozpočtových úspor, plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty či novela zákoníku práce.

"Když to vezmu vzhledem k úsilí, které určitým otázkám věnovala, tak bych řekla, že vláda byla velmi úspěšná. Například se jí podařilo přežít, i když ve své podstatě většinu času věnovala sporům o to, jak fungovat," poznamenala politoložka Vladimíra Dvořáková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimíra Dvořáková

Za nejpodstatnější věc přitom pokládá výměnu vrchního státního zástupce, tedy odchod Renaty Vesecké a nástup Pavla Zemana do této funkce. Vláda ale podle ní nemá sílu pokračovat v tomto trendu dát. "Bylo by to zcela na místě. Myslím, že by to i právně bylo možné," uvedla Dvořáková. Vládu pochválila také za přípravu novely zákona o soudních znalcích či přijetí nového občanského zákoníku.

Dalším pozitivem v práci vlády, které politoložka zmínila, bylo schválení Bílé knihy o obraně, kterou připravilo ministerstvo obrany. "Nehodnotím obsah, ale považuji za důležité, že to bylo projednáno. Je otázka, zda se na jejím základě bude něco skutečně dělat," podotkla.

Za "naprosto nesmyslnou záležitost" naopak Dvořáková označila přijetí padesátky "protikorupčních" bodů, kterými vláda dokládá svou rozhodnost v boji s korupcí.

Vláda ale podle ní nesplnila očekávání voličů z loňského roku. "Způsoby chování a komunikace se za uplynulý rok svým způsobem zhoršily," myslí si Dvořáková. "Projevy jako neuvěřitelný cynismus, vydírání či nahrávání už jsou zcela veřejně vidět. Zhoršuje se důvěra lidí ve vládu a obecně v systém. To je hrozně moc nebezpečné," varovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám