Hlavní obsah

Po nočních bouřkách se zastavily vlaky a hořely domy

Právo, Novinky, ČTK, pno, pch, rap, den
Aktualizováno

Do Česka v sobotu odpoledne a v noci na neděli dorazily meteorology předpovídané silné bouře. Ty zaměstnaly zejména hasiče, kteří museli v sobotu zasahovat ve více než tři sta případech. Nejvíc byla jejich pomoc potřebná u požárů a nehod. Popadané stromy přerušily také vlakovou dopravu.

Článek

Noční bouřky mají na svědomí ve středních Čechách nejspíš jeden zapálený rodinný dům a také přerušily spojení přímo u kolínských hasičů.

„Tamní stanice dostala nejspíš zásah bleskem a vyřadilo to technologie, takže jsou bez spojení. Výjezdy a zásahy ale nejsou ohrožené, spojujeme vše z Kladna a pracuje se na opravě. Nikdo, kdo by potřeboval pomoc hasičů na Kolínsku, nepozná změnu při volání, všechno funguje, jak má,“ ujistila mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Blesk zapálil dům s truhlárnou

Během noci na neděli shořel i dvoupatrový rodinný dům ve Zlatníkách poblíž Prahy. „V přízemí domu byla truhlárna, hořelo od střechy až do sklepa, pravděpodobně domem projel blesk, ale to musí potvrdit vyšetřovatel a technici,“ uvedla Lenka Kostková.

Majitel domu podle ní odhadl škodu na 20 miliónů. Při hašení požáru, který vypukl v neděli po jedné hodině v noci, se nikdo nezranil. Dům hasilo osm jednotek hasičů a oheň zlikvidovali po páté hodině ráno.

Celkem vyjížděli středočeští hasiči asi ke dvaceti případům spojeným s bouřkou, většinou odklízeli padlé stromy. „U Čáslavi jsme také čerpali vodu z podjezdu pod tratí, bylo tam asi půl metru vody. Ve Vlašimi hasiči pomáhali utěsnit místa na střeše paneláku, kde opravovali střechu a lidé se báli, že voda proteče do elektriky,“ dodávala Kostková.

V Praze se začalo blýskat kolem půlnoci, ale podle mluvčí pražských hasičů Pavlíny Adamcové nebylo potřeba vyjíždět k žádným závažnějším případům.

"Hasiči v kraji Vysočina a v kraji Pardubickém zasahovali u zvýšeného počtu technických zásahů spojených s bouřkami a větrem, jako je čerpání vody a odstraňování spadlých stromů a větví z komunikací," řekla mluvčí hasičů Ivana Svitáková.

Výboj blesku, který prolétl v neděli okolo třetí hodiny ranní operačním střediskem liberecké záchranné služby, vyřadil z provozu většinu systémů. V době, kdy výboj prošel místností, seděly na středisku tři operátorky.  [celá zpráva]

Problémy na železnici

Po nočních bouřích byla na řadě míst v Česku přerušena vlaková doprava. Vyplývá to z informací na internetových stránkách Českých drah.  Důvodem jsou často stromy popadané na železniční tratě.

Například mezi Rožnou a Žďárem nad Sázavou železničáři odstraňují překážky na trati, provoz mezi Jindřichovým Hradcem a Jarošovem nad Nežárkou byl přerušen po řádění větrné smršti. S problémy musí lidé počítat také na severu Moravy, vlaky nejezdí mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou.

„Celkem hasiči zasahovali u 317 událostí, ze kterých bylo 68 požárů a 55 nehod,“ doplnila Svitáková.

Silné bouřky v noci zasáhly i Jihočeský kraj, blesky porazily řadu stromů, které popadaly na silnice. Následky počasí nyní likvidují hasiči, řekla jejich mluvčí Vendula Matějů.

Silné bouřky udeřily nad jižními Čechami kolem sobotní půlnoci. Od té doby do současné chvíle vyjelo k odstranění padlých stromů sedm posádek jihočeských hasičů. "Bouřka nejvíce zasáhla Jindřichohradecko a Českokrumlovsko," řekla Matějů.

Sedmkrát zasahovali moravskoslezští hasiči kvůli řádění nedělní ranní bouřky. Vyjížděli ale jen na Bruntálsko kvůli popadaným stromům.

„Nejhorší situace byla na Osoblažsku, kde se vyvrátily podmáčené stromy a spadly na vlakové troleje. Nejezdí proto vlak mezi Třemešnou a Osoblahou,“ informoval v neděli dopoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster s tím, že jiné problémy s bouřkou v Moravskoslezském kraji nezaznamenali.

„Naštěstí nás to minulo,“ zkonstatoval Faster. Podle ostravské meteoroložky Hany Šeděnkové spadlo během 20 minut mezi 5. a 6. ranní hodinou v osoblažském výběžku 30 milimetrů srážek.

„Vítr foukal mezi 15 až 20 metry za sekundu, což je zhruba 70 kilometrů za hodinu. Bouřky a přívalové srážky by mohly přijít na severu Moravy a ve Slezsku také během nedělní noci a pondělního dopoledne. Výstraha platí až do pondělního večera,“ upozornila Šeděnková.

Bouře na Vysočině

Hlavně stromy spadlé přes silnici zaměstnávaly v noci na neděli hasiče z Vysočiny, kteří v důsledku noční bouřky vyjížděli k sedmi desítkám hlášení. Nejcitelněji si tentokrát živel pohrál s okresy Třebíč a Jihlava. Informoval o tom operační důstojník hasičů na Vysočině Jan Zeman.

Téměř souběžně se krátce po druhé hodině rozezněly telefony ‚stodvanáctky‘ v Třebíči i v Jihlavě. Stromy pak pod tíhou vydatné zálivky shůry padaly až do půl sedmé ráno, a to i na Žďársku, kde bouřka začala řádit o hodinu později.

Kromě uvolňování komunikací si hasiči museli poradit i s požárem po zásahu blesku (střecha bývalého státního statku v Okarci na Třebíčsku) či vyděšeným stádem krav, které se krátce před šestou hodinou ráno ve Vystrčenovicích na Jihlavsku motalo na silnici. Vydatná noční zálivka však naštěstí nepřinesla větší škody.

K odklízení několika desítek spadlých stromů a větví po bouřce museli vyjíždět během noci hasiči na východě Čech. Nejvíce byla zasažena oblast mezi Poličkou a Svitavami.

Na Poličsku a Svitavsku zlomené stromy přehradily na několika místech menší silnice nebo spadly do drátů elektrického vedení. "V jednom místě spadl strom na dům a další na zaparkované auto. Nikomu se naštěstí nic nestalo," řekl operační důstojník krajských hasičů. V Královéhradeckém kraji bouřky nezanechaly větší následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám