Hlavní obsah

Haškovci a sobotkovci bojují v zákulisí Lidového domu o vliv v ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní strany pravidelně zásobují veřejnost hádkami, strkanicemi a slovními bitvami. ČSSD, která je v opozici, působí mnohem jednotnějším dojmem. V zákulisí Lidového domu ale rozhodně klid není. O vliv ve straně soustavně soupeří předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka a první místopředseda Michal Hašek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rivalové v ČSSD: předseda Bohuslav Sobotka a první místopředseda Michal Hašek

Článek

Tisková konference ČSSD, hovoří Sobotka. Rozhořčeně se vyslovuje proti pronájmu krajské nemocnice v Novém Jičíně firmě Agel. A oznamuje, že kvůli tomu pojede společně se středočeským hejtmanem Davidem Rathem za moravskoslezským hejtmanem Jaroslavem Palasem (oba ČSSD).

Drobné pošťuchování i dramatičtější střety

Není žádným tajemstvím, že Rath podporuje Sobotku a Palas patří k Haškovým příznivcům. A tak hejtman v reakci formálně Sobotkův příjezd vítá, ale vrací špílec oznámením, že na místo dorazí také Hašek, předseda Asociace hejtmanů.

Drobné pošťuchování ale přerůstá i v dramatičtější střety. Červnové jednání stranického předsednictva v Lidovém domě se nezvykle protáhlo, když skončilo až po osmé hodině večer. Důvod? Několik účastníků řeklo Právu, že Sobotka nařizoval přestávky v jednání, aby mohl pilovat taktiku k prosazení svých návrhů.

Hned druhý den se konalo zasedání ústředního výkonného výboru oranžových. A na tomto rokování se mělo rozhodnout, zda v předsednictvu bude mít většinu Sobotka nebo Hašek. Přes pokusy o dohodu, jaké lidi zvolit na šest volných křesel, nakonec došlo k „divokému“ souboji, okořeněnému o esemesky s návodem, koho volit.

Podařilo se zvolit jen čtyři členy předsednictva, zbylé dva určí soc. dem. v říjnu. Bitva dopadla vyrovnaně, Sobotka i Hašek získali po dvou nových příznivcích v předsednictvu. Tento orgán je přitom klíčový například v situaci, kdy se ČSSD dohodne na vládní koalici. Předsednictvo takový krok posvěcuje.

Na Hrad ano i ne

Nejviditelnějším projevem střetu mezi Sobotkou a Haškem bylo dění kolem oslavy 70. narozenin Václava Klause. Předseda ČSSD oznámil, že se kvůli výrokům hlavy státu na adresu odborů oslavy nezúčastní a totéž doporučil ostatním členům strany. Hašek vzkázal, že hejtmani mají vlastní rozum. Navrch se osobně dostavil ke Klausovi, popřál mu a předal dary.

Klíčová byla hádanice kolem bohumínského usnesení. Sobotka se nechal slyšet, že si dokáže po volbách představit menšinovou vládu soc. dem. s podporou KSČM.

Rival Hašek nečekal a vzkázal, že bohumínské usnesení, zakazující soc. dem. spolupráci s komunisty na vládní úrovni, není pro něj mrtvé. K tomu dodal, že s nynější nereformovanou KSČM si sdílení vládní odpovědnosti představit neumí.

V partii Lidového domu se ale objevil i nový hráč. Je jím místopředseda soc. dem. Jiří Dienstbier, který si získal renomé díky zásadovému postoji při sestavování koalice v Praze. Stejně jako Sobotka koalici s ODS v hlavním městě odmítal.

Dienstbier vždy podporoval Sobotku, ale v poslední době se množí zvěsti, že v budoucnosti namíří právě na post předsedy strany. Ostatně právě Dienstbier se v poslední době zjevuje čím dál častěji na tiskových konferencích ČSSD. Situace je poněkud komplikovaná tím, že někteří Sobotkovi velmi blízcí podporovatelé Dienstbiera nesnášejí.

S novou tváří strany přitom Sobotku spojují i společné postoje. Oba politici se postavili proti tomu, když liberecká soc. dem. odmítla spolupracovat s někdejším primátorem Janem Korytářem.

Zatímco Sobotka a Dienstbier se do dění chtěli razantně vložit podobným způsobem, jako v případě nemocnice v Novém Jičíně, Hašek trval na tom, že komunální koalice musí vycházet z místních podmínek a odmítl, aby řešení diktovaly „pomazané hlavy“ z Lidového domu. Výsledkem debaty špiček soc. dem. nad libereckým problémem pak skončil nijak. Nebylo přijato žádné doporučení nebo usnesení.

Podobný neúspěch čekal Sobotku v případě, kdy se snažil prosadit celkovou přeregistraci členů soc. dem. v Ústeckém kraji. Návrh byl odmítnut krajským stranickým vedením, zatímco bývalý šéf organizace Petr Benda se vyslovoval pro. I on patří k Sobotkovým spojencům.

Poslední aktivita šéfa ČSSD, když vyrukoval proti Palasovi kvůli nemocnici, může naznačovat, že se Sobotka rozhodl pro ofenzivu, aby si vykolíkoval větší prostor, o který kvůli Haškově šikovné taktice od sjezdu postupně přichází.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám