Hlavní obsah

Ministři na dovolené: sport, houbaření, dobré jídlo i postel

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prý už se těší jako malé děti. Vypadnout na chvíli z každodenního kolotoče povinností, často hádek a soubojů. Zakusit alespoň trochu lenošení bez drnčení telefonů nebo třeba trochu prohnat tělo. Řeč je o ministrech Nečasovy vlády, kterým povětšinou v uplynulých dnech ulevilo: vláda se nerozpadá, dovolená bude.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) pojede na prázdniny k moři, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naplní dovolenou tenisem a houbařením.

Článek

Formálně se chystá premiér Petr Nečas (ODS) vyhlásit vládní prázdniny na přelom července a srpna. Anketa Práva mezi ministry napověděla, že někteří svou dovolenou pečlivě plánují, jiní dny volna ponechávají tak trochu náhodě.

Nečas na kolo i s knížkami

„Ještě jsem se nerozhodnul, ale určitě dovolená bude částečně na Valašsku a pak někde u moře,“ svěřil se s plány neplány Nečas. Vyčítá si, že kvůli minimu volného času přibral, a nic na tom nemění ani to, že čas od času sedne na kolo. Na dovolené by prý rád „zasportoval“, ale také se pořádně vyspal nebo přečetl pár knížek.

Heger: za rok ve funkci 10 kilo navíc

Váha prý trápí také ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09). „Rok ve funkci mě stál deset kilo nadváhy, a tak bych rád využil léta k pohybu, ale také k nápravě spousty domácích zanedbaných záležitostí,“ pravil Heger, který doufá, že se mu podaří utrhnout dva nebo tři týdny, kdy nebude dělat pouze ministra.

Zatím má prý naplánovaný týden na Lipně, kde by kila mohla ubývat díky kolu a vodě. Kolo ostatně občas Heger osedlá i v Praze. Naposledy byl viděn při nedávné stávce odborářů, kterak se do svého úřadu přepravoval nikoli ministerskou limuzínou, ale bicyklem.

Pospíšil ochutná gastronomii Milánska

To s případnými nadbytečnými kily si hlavu ani v nejmenším neláme ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). „Já pořádám gastronomické dovolené, nejezdím ani za sportem, ani k moři,“ nechal se slyšet šéf spravedlnosti. A co taková gastronomická dovolená v podání Pospíšila znamená? „Snažím se poznat a ochutnat jídlo a pití určité země a regionu,“ vysvětlil ministr. Tentokrát to bude podle něj v okolí italského Milána, kam ho pozvali jeho přátelé z tamní právnické fakulty.

Kalouska děsí klíšťata

Pokoušet sport, tedy přesněji řečeno tenis, se ve své rodné Bechyni chystá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Rád o sobě říká, že v tenise je opravdu dobrý. Že si čas od času přivodí nějaké to zranění, to holt patří k věci. Detaily své dovolené ale prý zatím nemá.

„Prázdniny jsou pro ministerstvo financí docela perná sezóna,“ poznamenal šéf státní kasy v narážce na každoroční letní přípravy státního rozpočtu. Když ale přesto nějaké volno urve, určitě k němu bude patřit také houbaření. „I když docela mám hrůzu z klíšťat, budu si muset pořídit pořádný repelent,“ přiblížil své obavy nejen z rozpočtu, ale z přírody ministr financí.

Houbaření a rybaření na chalupě plánuje také ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Není sice známo, jak zdatný rybář Vondra je, nicméně díky dobrým revírům v severních Čechách mu může štěstí přát. A čeká ho ještě týden někde u moře, kam ho prý láká jeho početná rodina čítající vedle manželky tři děti.

Kocourek klidně i doma v posteli

Civilizaci by se prý nejraději vyhnuli ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). „Doufám, že se mi to podaří,“ míní Drábek. Ten si klid slibuje od pobytu na horách, Kocourek si relaxaci dovede představit klidně i doma v posteli.

„Ještě nemám jasno, ale bude mi nejlíp, když budu na chvíli v naprostém klidu,“ poznamenal Kocourek s tím, že jasno má v jediném: k moři určitě nejede. „Maluju si to tak, jako že v klidu, bez telefonu, bez průmyslu a obchodu,“ pravil ministr průmyslu a obchodu.

„Je mi docela jedno, kde to bude, klidně si umím představit, že to bude doma v posteli,“ narýsoval své představy Kocourek. Vzápětí ale dodal, že bez obchodu to asi nepůjde, protože by patrně zemřel hlady.

Dobeš na Korsiku

Jasno má také ministr školství Josef Dobeš (VV). S rodinou se chystá na dva týdny na Korsiku. „Bude to relaxace u moře a pak putování po ostrově,“ plánuje ministr. Uchvacuje ho kontakt s místními lidmi. Zda to díky jeho původnímu povolání psychologa, anebo kvůli tomu, že Korsičané mu určitě nebudou nadávat za státní maturity, už ale Dobeš neprozradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám