Hlavní obsah

S extrémně vysokými výsluhami policistů je konec, rozhodl Lessy

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výsluhám bývalých policistů přesahujícím několik desítek tisíc korun měsíčně zřejmě definitivně odzvonilo. Policejní prezident Petr Lessy totiž podle zjištění Práva nařídil skoncovat s umělým navyšováním odměn policistům, které jim umožnilo odejít do výslužby s extrémně vysokými výsluhami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený policejní prezident Petr Lessy.

Článek

Rozhodl, že policisté mohou letos dostat na řádných odměnách maximálně sto tisíc korun za celý rok. Dříve to mohlo dosáhnout několika set tisíc až miliónu korun. Přitom právě tyto odměny jsou začleněny do výpočtu výsluh, které doživotně dostává každý policista po odchodu do civilu, pokud u sboru odsloužil minimálně patnáct let.

Nyní by se tak už nemělo stát, aby někdo od policie odešel s měsíční výsluhou, která by dosahovala 62 tisíc korun, jak tomu bylo například u bývalého náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby či exšéfa odboru informatiky na prezidiu Gaba Beržiho.

Určitě už nenastane žádný exces typu Berži, protože to vrhá špatné světlo na celou policii
Petr Lessy, policejní prezident

Oba se k takovým výsluhám dostali tak, že v roce předcházejícím jejich odchodu do civilu obdrželi statisícové až miliónové řádné odměny.  Za jejich udělením stál Lessyho předchůdce, tehdejší policejní prezident Oldřich Martinů, podle jehož vyjádření v médiích si je zasloužili za mimořádné výsledky.

„Určitě už nenastane žádný exces typu Berži, protože to jsou věci, které vrhají špatné světlo na celou policii a já s tím nemohu souhlasit,“ zdůraznil ale nyní pro Právo Lessy.

A dodal: „Je to tedy uděláno tak, že od začátku letošního roku, odkdy jsem ve funkci, už není možné, aby výsluha policistům narostla díky těmto odměnám. Za prvé jsou zastropovány částkou sto tisíc za celý rok a za druhé u vrcholového managementu nejsou ani předpokládány a zatím se žádné ani nevyplácely.“

Podle Lessyho to znamená, že nejvyšší policejní šéfové vesměs nemají pro letošek počítat ve svých platech s žádnými řádnými odměnami a řadoví policisté maximálně se sto tisíci za rok.

Do půl miliónu

„Samozřejmě neříkám, že to nemůže být v ojedinělých případech překročeno, ale musí jít skutečně o specifické případy za konkrétní mimořádnou věc a vždy se souhlasem policejního prezidenta nebo jeho náměstků,“ podotkl Lessy.

Aby kvalitní vrcholové policejní funkcionáře udržel, počítá Lessy s tím, že od něj v průběhu roku dostanou mimořádné kázeňské odměny, které už se jim ale do případných výsluh po odchodu do civilu nezapočítávají. Ovšem i ty mají své hranice.

„Zatím je to tak, že každý policejní funkcionář může za rok dostat na odměnách maximálně necelého půl miliónu, ale v tom jsou započítány veškeré odměny, tedy jak kázeňské, které se do výsluh nezapočítávají, tak ty řádné, kde je ten strop sto tisíc ročně,“ vysvětlil Lessy.

Zároveň doplnil, že ani částka půl miliónu korun nebude nejspíš konečná. „Příští týden budeme na schůzce s ministrem vnitra (Janem Kubicem) jednat o jejím snížení, a to vzhledem k současnému stavu rozpočtu,“ uvedl Lessy.

Už žádní civilové ve funkcích

Policejní prezident se také rozhodl vymýtit i další nešvar uvnitř vedení sboru, kterým je zcivilnění některých vysokých manažerů policie, kdy sice oficiálně odcházejí do civilu s výsluhami, ale zároveň zůstávají ve stejné funkci a berou dál měsíční mzdu i s příplatky za vedení.

To se v minulosti podle Lessyho stalo například u bývalého šéfa odboru vzdělávání na prezídiu Česmíra Šaška či někdejšího vedoucího preventivně-informačního odboru prezídia Jiřího Vokuše. Oba sice po mnoha letech ve službě svlékli uniformu a byla jim vyměřena výsluha, zároveň ale dál pokračovali na stejných odborech už jako civilní zaměstnanci ve funkcích zástupců vedoucího.

„Už nebudou existovat funkce, kde by vedoucího dělal policista a jeho zástupce civilní pracovník. Tam, kde je dáno policejní místo, už ho nebude moci dělat civilista a v budoucnu už se mu nesmí uměle vytvářet nějaký funkcionářský post,“ poznamenal Lessy s tím, že v případě Šaška bylo jeho místo zrušeno k 1. červenci a u Vokuše se tak stane 1. srpna.

Policejní prezident zveřejnil svůj plat

Veřejnost podle Lessyho žije ve velkém omylu, když si myslí, že policejní šéfové berou statisícové měsíční platy. I proto se Lessy rozhodl zveřejnit svůj měsíční příjem.

„Mám ve funkci policejního prezidenta 76 tisíc korun hrubého včetně příplatku za vedení a osobního ohodnocení. Je to na normální žití, ale v žádném případě to není na to, abychom byli nějací bohémové,“ okomentoval to Lessy.

Na dotaz, zda kromě zmíněného platu dostal od některého z ministrů vnitra ještě kázeňské odměny, policejní prezident odpověděl, že obdržel zatím jednu v řádu desítek tisíc korun, a to od nyní již bývalého ministra a šéfa Věcí veřejných Radka Johna. „Tato odměna se mi ale do výsluh nezapočítává,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám