Hlavní obsah

Klaus nepodepsal další novelu, vadí mu slepé přejímání direktiv EU

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Václav Klaus v pátek oznámil, že se rozhodl nepodepsat novelu zákona o ochraně ovzduší. Prezident připomněl, že jde již o 26. novelizaci zákona, která podle jeho názoru zavádí další nesmyslnou direktivu ze strany EU. Klaus to oznámil na svých stránkách, kde zveřejnil dopis, kterým své rozhodnutí zdůvodnil předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Jde o rozsáhlou, již dvacátou šestou novelu zákona o ochraně ovzduší, která opětovně a zcela určitě ne naposledy řeší hospodářský i environmentální dopad přimíchávání biosložky do pohonných hmot," konstatoval Klaus a připojil rovněž své četné výtky.

"Je známo, že jsem kritikem celého tohoto projektu. Obávám se, že další a další regulace Evropské unie, které jsme nuceni přejímat do našeho právního řádu, představují jen opětovnou chybnou reakci na původní chybné rozhodnutí," dodala hlava státu s tím, že namísto diskuse o dopadech a výhodách přidávání biopaliv se jen slepě podřizujeme direktivám.

Zamysleme se nad riziky, nabádá Klaus

"Negativní finanční dopady mají postihnout podle předkladatele především podnikatele v dopravě, ale i občany jako soukromé osoby," dodal prezident a připomněl, že administrativní zajištění bude mít negativní dopady na státní rozpočet.

Klaus vyzval k diskusi o tom, "co projekt povinného přimíchávání tzv. biosložek do paliv skutečně přináší nejen zemědělcům, ale i státu, občanům a ochraně české krajiny".

"Zatím používání biopaliv stále jen rozšiřujeme, aniž bychom se hlouběji zabývali riziky s tím spojenými, mimo jiné i pro zdraví člověka," uzavřel Klaus s tím, že normu ponechá bez podpisu. I přesto vstoupí v platnost.

Podobně odmítl Klaus podepsat "malou důchodovou reformu", neboť se neztotožňuje s názorem, že výše důchodu má být odvislá od příjmů, což ve svém rozhodnutí akcentoval Ústavní soud. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám