Hlavní obsah

Dokažte, že jste nekuřáci, a zlevníme vám pojistné, uvažují VV

Novinky, jas
Aktualizováno

Věci veřejné se pustily na tenký led, který by umožnil, aby kuřáci platili vyšší zdravotní pojištění. Tuto možnost nadnesl člen Národní rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník jako motivační prvek k péči o zdraví a VV ji daly do pléna svých příznivců formou vnitrostranického referenda.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Systém by podle VV mohl fungovat po vzoru Německa, kde pojišťovny mohou lidem vracet přebytky právě formou motivačních programů. Zdravotní pojišťovna by vypsala preventivní program, který by nekuřákům zaručoval slevu na pojistném. Každý, kdo by měl zájem mít slevu, by se dostavil k lékaři, který by na základě vyšetření stanovil kategorii, do níž dotyčný spadá. Vyšetření by se opakovalo každého půl roku, aby bylo možné zjistit, zda člověk skutečně nekouří.

Vyšetření by probíhalo na základě detekce kotininu, což je metabolit (produkt metabolismu) nikotinu. Ten je v těle odhalitelný i po několika týdnech, kdy si člověk zapálí poslední cigaretu. Testovat lze krev, moč, případně vlasy.

Ke skupině kuřáků bychom mohli brzo přiřadit i další, jako například ty, kteří konzumují nezdravé potraviny nebo provozují rizikové sporty
poslanec VV Jiří Štětina

Podle návrhu by museli být lidé rozděleni do několika kategorií - na kuřáky, kteří dobrovolně kouří, nekuřáky, kteří se v zakouřeném prostředí pohybují nedobrovolně například kvůli své profesi, na nekuřáky, kteří se v zakouřeném prostředí pohybují dobrovolně a na nekuřáky, kteří prakticky nejsou vystavení cigaretovému kouři. Lékaři jsou na základě naměřených hodnot schopni určit, zda je člověk nekuřákem, či zda se coby nekuřák pohybuje v zakouřeném prostředí.

Kdy dojde na lidi s nadváhou?

Zpravodaj zdravotní komise VV Jan Dobeš s odstupňováním výše pojistného souhlasí a připomíná, že česká legislativa je vůči kuřákům značně benevolentní. "Pokud však existují moderní a spolehlivé nástroje, kterými lze prokazatelně zjišťovat dobrovolné rizikové chování, není důvod, proč jich nevyužít," tvrdí Dobeš.

Naopak poslanec VV Jiří Štětina, který je lékařem a místopředsedou sněmovního zdravotního výboru, návrh odmítá a upozorňuje na možnou ostrakizaci dalších entit jako jsou lidé s nadváhou, či milovníci alkoholu..

"Ke skupině kuřáků bychom mohli brzo přiřadit i další, jako například ty, kteří konzumují nezdravé potraviny nebo provozují rizikové sporty," dodává Štětina. "Podobné úpravy znamenají omezování osobní svobody - každý nekuřák požadující výjimku by byl v důsledku nucen podrobit se lékařskému testu," připomíná poslanec.

Kdo kouřil léta, byl by z obliga, diví se Šťastný?

Zdravotnický expert ODS Boris Šťastný označil takovýto návrh za absurdní, neboť prý neexistuje žádná prokazatelná metoda, která by dokázala po několika týdnech určit, zda člověk předchozích několik desítek let kouřil denně třebas několik krabiček. "Kdyby taková metoda byla, určitě by to již fungovalo," dodal Šťastný, který se boji s kouřením věnuje dlouhodobě.

Návrh na slevu na pojistném pro nekuřáky vzbuzuje rozpaky i u dalšího z poslanců VV Jiřího Rusnoka. "Zvolil bych spíše cestu přímého zatížení ceny cigaret ve prospěch příjmů zdravotnického systému. Určeme procento z ceny krabičky cigaret, které bude odvedeno přímo do zdravotnictví," tvrdí poslanec, který jinak s principem zvýhodňování nekuřáků souhlasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám