Hlavní obsah

Babybox zachránil Ondřeje Pátka, matka mu popřála lepší rodinu

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, sil

V pořadí již 53. novorozence zachránil v pátek liberecký babybox. Chlapec, kterého lékaři pojmenovali Ondřej Pátek, je již druhým dítětem, které zde bylo odloženo. Informoval o tom zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Foto: Barbora Silná, Právo

Sestra Jana Kamarytová chová chlapečka Ondřeje nalezeného v babyboxu

Článek

„Váží 3,62 kilogramů a měří 52 centimetrů. Maminka nechala v babyboxu i dopis, ve kterém si přeje, aby se dítě dostalo do adoptivní rodiny, kde mu prý bude lépe,“ upřesnil mluvčí krajské nemocnice Lukáš Gibiec.

„Chlapeček je v dobrém zdravotním stavu,“ řekla vrchní sestra dětského oddělení Krajské nemocnice v Liberci (KNL) Petra Plašková. Jména jsou dětem z babyboxu na doporučení v liberecké nemocnici dávána podle jména v kalendáři v den nálezu a příjmení podle dne v týdnu. „Dnes má svátek Nora, tak sestřičky vybraly chlapečkovi jméno Ondra,“ podotkla lékařka dětské oddělení Michaela Richterová.

Foto: Barbora Silná, Právo

Dopis, který zanechala matka odloženého Ondřeje Pátka

„Nemáme žádný důvod nevěřit tomu, že se narodil ve čtvrtek, jak matka uvedla. Dítě mělo laicky ale správně ošetřený pupečník a mělo na sobě dětské oblečení,“ poznamenala lékařka. Dítě zůstane v péči lékařů příštích nejméně 72 hodin. Pak půjde do kojeneckého ústavu a urychleně k adopci. „Minulý týden jsme měli tři případy maminek, které porodily v nemocnici a dítě daly k adopci. Toto je další případ,“ konstatovala Richterová.

Druhý případ během týdne

Hess připomněl, že liberecký babybox funguje již od roku 2008 a byl otevřen jako desátý v pořadí. Rok po svém otevření již zachránil novorozenou dívku.

V tomto týdnu jde již o druhé dítě, které bylo do babyboxu odloženo. Ve středu dopoledne byla ve Frýdku-Místku nalezena holčička. [celá zpráva]

V České republice momentálně funguje 44 babyboxů, které se před nedávnem staly terčem kritiky Výboru OSN pro práva dítěte. Hess však od svého projektu ustoupit nehodlá a celou záležitost považuje za nedorozumění. Nařčení, že by babyboxy porušovaly Úmluvu o právech dítěte, rezolutně odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám