Hlavní obsah

ČSSD: Prezident rozhodnutím o důchodové reformě porušuje ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie považuje rozhodnutí prezidenta Václava Klause nepodepsat ani nevrátit Poslanecké sněmovně tzv. malou důchodovou reformu za porušení ústavních principů. Sdělil to místopředseda ČSSD a stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Své rozhodnutí nepodepsat tzv. malou důchodovou reformu oznámil Klaus ve čtvrtek v Mf Dnes. Vadí mu princip, podle kterého by výše důchodu více odpovídala tomu, kolik člověk zaplatil na důchodovém pojištění. Protože ale Klaus zákon nevetoval, bude i přes jeho nesouhlas platit. Svůj podpis nepřipojil jen jako gesto. [celá zpráva]

Podle Dienstbiera je ale prezidentovo rozhodnutí nevrátit návrh zákona Sněmovně ani ho nepodepsat z ústavněprávního hlediska nepřijatelné. "Tento krok prezidenta Klause považujeme za porušení ústavních principů, neboť prezident má z ústavy pravomoc vrátit návrh zákona s odůvodněním Poslanecké sněmovně, a pokud tak neučiní, tak má povinnost zákon podepsat," zdůraznil místopředseda.

Současně doplnil, že pokud prezident nevyužije svého práva zákon vrátit Sněmovně, je zákon s konečnou platností přijat a musí být prezidentem podepsán. Prezidentovo rozhodnutí Dienstbier přirovnal k "chytré horákyni ani nahé, ani oblečené". Tento postup je podle něho nepřípustný.

Stejnou formu nesouhlasu použil Klaus například v dubnu 2005. Tehdy nepřipojil svůj podpis k zákonu o podpoře obnovitelných zdrojů energie, který označil za neekonomický i neekologický, ale nechtěl zabránit jeho "uvedení do života".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám