Hlavní obsah

Ústecká Krajská zdravotní má vracet dotace z EU

• Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Společnost Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic patřících Ústeckému kraji, má Evropské unii vrátit přes 170 miliónů korun získaných na dotacích z Regionálního operačního programu Severozápad. Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad dostal z Bruselu dopis, který požaduje nápravu rozdělování peněz, zastavení proplácení a vrácení obdržených peněz Krajskou zdravotní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) Právu potvrdila, že dopis na regionální radu z Bruselu skutečně dorazil a členové výboru regionální rady o něm budou mimořádně jednat. Podle ní zatím není jisté, že se peníze budou muset vracet.

Úřad, který rozděluje dotace v Ústeckém a Karlovarském kraji, má prý dva měsíce na to, aby celý problém vyřešil. „Zatím není nic dořešeno a ukončeno. O penězích se zatím nejedná, jen o podmínkách,“ uvedla s tím, že každá vrácená koruna Bruselu by ohrozila a snížila platební schopnost Krajské zdravotní. Konkrétní kroky regionální rady budou předmětem jednání, která proběhnou v nejbližší době za účasti ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí.

Podle mluvčí úřadu regionální rady Marcely Klíchové Evropská komise ukládá českým orgánům zlepšit postupy v oblasti kontroly veřejných zakázek a v oblasti výběru projektů.

„Dále požaduje přehodnotit všechny smlouvy na všech projektech, které byly certifikovány. Z výše uvedených důvodů zároveň EK informuje, že nebudou certifikovány výdaje, které byly ovlivněny chybami zjištěnými auditem. To se týká konkrétně projektů Krajské zdravotní,“ uvedla Klíchová.

Pro kraj pohroma

V případě neuspokojivé odpovědi přistoupí Evropská komise k pozastavení plateb Regionálnímu operačnímu programu Severozápad. To by znamenalo katastrofu, protože v krajích běží investice za miliardy korun.

Evropská komise požaduje i informace o výsledcích policejního vyšetřování vedeného proti řediteli úřadu.

Společnost zatím žádné oficiální informace o vracení peněz neobdržela. „Krajská zdravotní žádnou informaci od úřadu regionální rady ani jiné instituce nemá,“ řekl Právu mluvčí společnosti Jiří Vondra.

Do problémů se Krajská zdravotní dostala kvůli nákupu přístrojů za zhruba 420 miliónů korun. Ten byl dotován právě z evropských peněz. Podle auditu, který letos nechalo udělat ministerstvo financí, za přístroje zaplatila o zhruba 31 milionů korun víc, než představovala jejich obvyklá cena na trhu. Představitelé firmy stále tvrdí, že dodávky přístrojů byly zcela v pořádku. Ministerstvo financí podalo již kvůli případu loni v prosinci trestní oznámení.

V květnu vyměřil antimonopolní úřad Krajské zdravotní dvě pokuty ve výši celkem 900.000 korun. Firma měla udělat chyby nejen v tendru s hodnotou 420 miliónů korun na doplnění zdravotnického zařízení a přístrojů, ale i v zakázce na šicí materiály za zhruba 50 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám