Hlavní obsah

Na západě Čech objevili ochránci přírody vzácného netopýra pobřežního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na západě Čech byl vůbec poprvé zaznamenán výskyt netopýra pobřežního (Myotis dasycneme). Tento velmi vzácný a kriticky ohrožený druh se doposud na našem území vyskytoval pouze v několika východnějších lokalitách. Informoval o tom Český svaz ochránců přírody (ČSOP).

Článek

"U vchodu do staré štoly asi 8 km jihozápadně od Božího Daru v Krušných horách byl při pravidelném monitoringu odchycen samec netopýra pobřežního. Výskyt tohoto druhu netopýra nebyl až doposud v západních Čechách nikdy zaznamenán," uvedli ochránci s tím, že netopýrův výskyt byl odhalen již loni na podzim.

V dospělosti netopýr pobřežní dosahuje délky těla až 67 centimetrů, přičemž nejvyšší zaznamenaný věk u tohoto druhu je přes 26 let. Živí se hmyzem, který loví za letu těsně nad hladinou.

Netopýr pobřežní žije v Nizozemsku, Polsku, jižní Ukrajině, Moldávii, západní Sibiři. Přes zimu bývá v jeskyních, které ale v těchto oblastech nejsou, proto se vydává do sousedních horských oblastí. Občas zavítá i na Slovensko či na naše území. Naopak v létě je tento druh netopýra úzce vázaný na nížiny, kde se vyskytuje pomalu tekoucí nebo stojatá voda a bažiny.

ČSOP hodlá letos zjistit, zda se netopýr pobřežní vyskytl na západě Čech náhodně, či zda se v lokalitě bude objevovat i nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám