Hlavní obsah

Klaus odmítl podepsat důchody podle výše příjmů, stát prý není pojišťovna

Novinky, Václav Lang

Prezident Václav Klaus se rozhodl nepodepsat zákon o změně výpočtu důchodů. Vadí mu, že podle ní výše důchodů odpovídá tomu, kolik lidé zaplatí za důchodové připojištění. Podle Klause stát není pojišťovna a lidé by se měli v průběhu života zodpovědně připravovat na obtíže spojené se stářím. Prezident však zákon nevetoval, a proto bude i nadále platit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Jsem přesvědčen, že se jedná o chybný krok, který jde přesně opačným směrem, než jaký bychom měli udělat, abychom naplnili vlastní smysl institutu státem vyplácených důchodů, který by se měl stát doplňkem přípravy člověka na své vlastní stáří," uvedl v textu zaslaném MF Dnes.

Stáří podle Klause není neočekávatelná pojistná událost a každý člověk s ním musí po celý život počítat a připravovat se na něj. „Stát není finanční ani pojistný ústav a plátci důchodového pojištění a stejně tak příjemci státem vyplácených důchodů nejsou jeho klienty,“ uvedl Klaus.

"Stát má zaručit jen a jedině to, aby společnost netrpěla tím, že se někdo – z vlastní nezodpovědnosti či z nezaviněných příčin – o sebe nepostará a na stáří nepřipraví," dodal.

Stát má být garantem veřejného zájmu

Malá důchodová reforma má posílit princip zásluhovosti na úkor principu solidarity. Lidé s vyšší mzdou, kteří platí vyšší sociální pojištění, by měli ve stáří dostávat důchod vyšší.

"Princip zásluhovosti zde má asi takovou logiku, jako kdyby každý člověk platící výrazně nadprůměrné daně požadoval, aby na něj například více svítilo pouliční osvětlení nebo aby mu stát zajistil vyšší míru policejní ochrany než ostatním," napsal Klaus.

Podle něj není ve veřejném zájmu ostatních poplatníků, aby "vysoce příjmově nadprůměrně zabezpečený senior požíval ještě vyššího komfortu, než jaký by požíval bez 'zásluhově' diferencovaných důchodů". A stát má podle něj především plnit roli garanta veřejného zájmu.

Reforma posiluje princip zásluhovosti

Zákon o změně výpočtu důchodů změní od 30. září výpočet nově přiznávaných důchodů. Tím vláda reaguje na nález Ústavního soudu, jenž loni rozhodl, že se kvůli nízkým důchodům u lidí, kteří dosahují v aktivním věku vysokých příjmů, musí změnit způsob jejich výpočtu.

Vyšší penze má podle novely dostávat ve srovnání se současným stavem zhruba pětina lidí, kteří pobírají nad 36 tisíc korun měsíčně. U desetiny lidí s nejnižšími příjmy zůstanou penze na současné úrovni. Zbývajícím 70 procentům se sníží o jedno až tři procenta, tedy řádově o desetikoruny až stokoruny. Snižování má být zaváděno postupně, plně platit začne od roku 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám