Hlavní obsah

Část zákoníku práce může být v rozporu s ústavou

Právo, svj

Některá ustanovení v novele zákoníku práce, které minulý týden schválila vláda, mohou být v rozporu s ústavou. V minulých dnech na to upozornili experti odborů a někteří renomovaní právníci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Novelu zákoníku práce schválila vláda minulý týden.

Článek

V novele zákoníku zakotvená možnost propuštění zaměstnance i v době nemocenské je protiústavní dokonce i podle názoru legislativní rady vlády, uvedl expert Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek.

Na možnou protiústavnost vládou schváleného opatření, že propuštění má být nově možné i kvůli hrubému porušení režimu na neschopence, upozornil i známý advokát Miroslav Bělina.

„Důsledky neschopnosti veřejnoprávního systému poskytujícího nemocenské uhlídat zneužívání systému a nárůst dočasné pracovní neschopnosti stát nejprve přenesl na zaměstnavatele a nyní jim chce dát nástroj vůči zaměstnancům postihnout je nejvyšší možnou sankcí v oblasti pracovního práva, tj. výpovědí, a to přesto, že za porušení léčebného režimu jsou jiné sankce, které již dosavadní úprava zná,“ uvedl pro Právo Bělina.

Vládou navrhovaná úprava tak podle něj „vyvolává důvodné pochybnosti o rozporu s ústavním pořádkem ČR, zejména se zásadou proporcionality“.

Vady při špatném uzavření pracovního poměru

Podle Samka by mohla být protiústavní ale i další pasáž v zákoníku, a to ta, která má umožnit řešení důsledků vad v právních úkonech, tedy třeba při špatném uzavření pracovního poměru. „Člověk třeba může rok pracovat a zjistí se, že neměl řádně uzavřenou smlouvu. Celý pracovní poměr by pak byl neplatný, jako by neexistoval,“ upozornil expert ČMKOS.

Odbory podle něj budou o těchto ustanoveních v zákoníku práce jednat se senátory a poslanci. „V případě, že projdou Poslaneckou sněmovnou i Senátem, potom bychom je žádali, aby byla podána ústavní stížnost,“ dodal Samek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám