Hlavní obsah

Babybox zachránil další děvčátko, bude se jmenovat Jana Husová

Právo, Denisa Telaříková
Frýdek-Místek
Aktualizováno

Babybox umístěný v Nemocnici Frýdek-Místek se ve středu před polednem poplašně rozezněl. Někdo tady totiž poprvé v historii této vyhřívané schránky odložil zhruba dvoutýdenní holčičku. Podle sloužícího lékaře na novorozeneckém oddělení a JIP Radima Dudka, ale také zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse je dítě v naprostém pořádku.

Článek

„Děvčátko někdo umístil do babyboxu oblečené. Je zdravá a vitální. Jedná se o 52. dítě, kterému babybox zachránil život a o 32. děvče. Je také druhý dítětem zachráněným navzdory OSN, která se postavila proti babyboxům. Tím prvním je čerstvě narozená holčička, kterou někdo teď v neděli odložil do šumperského babyboxu,“ informoval zakladatel těchto schránek Ludvík Hess.

Dodal, že už se i ví, jak se bude frýdecko-místecké děvčátko jmenovat. „Zcela jistě to bude Jana Husová, když si dnes připomínáme upálení mistra Jana Husa,“ vysvětlil Hess.

Frýdecko-místecký babybox funguje v nemocnici od 7. listopadu 2008. V České republice je celkem 44 takovýchto vyhřívaných schránek.

Výbor OSN pro práva dítěte s českými babyboxy nesouhlasí, jelikož prý porušují pět článků Úmluv o právech dítěte. Proto organizace doporučila státu ukončit tento projekt. Podle Hesse je to nedorozumění a nepochopení. „Může za tím být i jazyková bariéra na půdě Ženevy. Babyboxy totiž plně souzní se všemi 54 články Úmluvy o právech dítěte z roku 1989. „My tuto Úmluvu plně ctíme,“ vysvětlil Hess.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám