Hlavní obsah

Kalousek ke kauze ProMoPro: věřím, že Nečas úmyslně neříká pitomost

Právo, Novinky, dan, mif

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odmítá, že by spoluodpovídal za špatné hospodaření v kauze ProMoPro. Toho se měl dopustit Úřad vlády a úřad vicepremiéra Alexandra Vondry (ODS) během českého předsednictví EU, jak to naznačuje premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Premiér se k navyšování rozpočtu českého předsednictví vyjádřil podle serveru Aktuálně.cz e-mailem: „Návrh navýšit rozpočet Úřadu vlády pro přípravu a zajištění výkonu předsednictví byl předložen tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem a vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou. Pro členy vlády, kteří se na přímé organizaci českého předsednictví nepodíleli, bylo rozhodující jejich stanovisko.“

Podle Kalouska to není pravda. „Já jsem se samozřejmě na přímé organizaci předsednictví také nepodílel. Což pan premiér dobře ví, a proto jsem přesvědčen, že byl účelově sestříhán, protože by úmyslně neříkal pitomost,“ řekl Právu Kalousek.

Ministru Vondrovi podle svých slov pomáhal peníze shánět proto, že to byla zákonná povinnost ministra financí. „Ministr financí navrhuje vládě prostředky pro všechny ministry a vláda podle politických a rozpočtových priorit rozhoduje, ale za to, že s těmi prostředky bude nakládáno s péčí dobrého hospodáře, odpovídá vždy příslušný ministr,“ podotkl Kalousek.

Smlouva byla naprostý šlendrián

Podle auditorů, kterým Úřad vlády zaplatil za to, aby prozkoumal dokument sepsaný jeho vlastními úředníky, byla smlouva mezi Úřadem vlády a firmou ProMoPro naprosto nedostatečná. Uvedli to Reportéři ČT, kteří zprávu auditorů získali po žádosti na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Nalezené nedostatky významně zvyšují riziko neefektivního vynakládání prostředků a dále ztěžují kontrolu plnění smluvních vztahů. Rámcová smlouva nemá stanovenou maximální cenu, objednavatel nemohl mít řádovou představu o nákladech, které z této smlouvy vyplynou. Nebyla zpracovaná projektová dokumentace. Z vypracovaných a předložených studií nevyplývá rozsah ani forma a druh prací,“ takové jsou hlavní závěry auditu, které Úřad vlády odmítl reportérům poskytnout.

Reportéři upozornili, že není jasné, jaké služby Úřad vlády dostal za celkem 525 miliónů korun, jež vyplatil. „Byly propláceny zjevně nesmyslné faktury, za zjevně fiktivní nebo tisícinásobně předražené práce,“ uvedl advokát Václav Láska.

Většina peněz od státu ale u ProMoPro neskončila. Firma „plus mínus 340 miliónů“ z vyinkasovaných 492 miliónů poslala svému subdodavateli, další pražské firmě NWDC Company, a co se s penězi dělo, není prý problém ProMoPro. Z NWDC putovalo 135 miliónů korun na účet společnosti Deeside Service Solutions, dalších 70 miliónů firmě Kom-Forest CZ.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám