Hlavní obsah

Smlouva Úřadu vlády s ProMoPro byla naprostý šlendrián, odhalil audit

Smlouva mezi Úřadem vlády s firmou ProMoPro, jež v době českého předsednictví Evropské unie zajišťovala audiovizuální techniku pro zasedání v rámci předsednictví, byla naprosto nedostatečná. Sdělili to auditoři, kterým Úřad vlády zaplatil za to, aby prozkoumal dokument sepsaný jeho vlastními úředníky. Uvedli to Reportéři ČT, kteří zprávu auditorů získali po žádosti na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr pro evropské záležitost Alexandr Vondra se hájí, že smlouvu s ProMopro nepodepisoval.

Článek

„Nalezené nedostatky významně zvyšují riziko neefektivního vynakládání prostředků a dále ztěžují kontrolu plnění smluvních vztahů. Rámcová smlouva nemá stanovenou maximální cenu, objednavatel nemohl mít řádovou představu o nákladech, které z této smlouvy vyplynou. Nebyla zpracovaná projektová dokumentace. Z vypracovaných a předložených studií nevyplývá rozsah ani forma a druh prací,“ takové jsou hlavní závěry auditu, které Úřad vlády odmítl reportérům poskytnout.

„Ten, kdo podepisoval tu smlouvu, vlastně vůbec nevěděl, co si objednává, co podepisuje a kolik to bude stát,“ řekl ČT auditor Lubomír Harna. Když se dozvěděl, že oním zadavatelem byl Úřad vlády, byl zaskočen. „To je šokující. Ano, kdyby se to pokusil takto napsat ten dodavatel, tak to chápu. Ale že je to naopak, tomu ani nechci věřit,“ řekl.

Reportéři upozornili, že není jasné, jaké služby Úřad vlády dostal za celkem 525 miliónů korun, jež vyplatil. „Byly propláceny zjevně nesmyslné faktury, za zjevně fiktivní nebo tisícinásobně předražené práce,“ uvedl advokát Václav Láska.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý

Unijní agenda v rámci předsednictví spadala především pod tehdejšího ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. Ten se hájí, že pod smlouvou s ProMoPro není jeho podpis, nýbrž podpis tehdejšího ředitele Úřadu vlády Jana Nováka. Ten prstem ukazuje zase na Vondru a jeho bývalou náměstkyni Janu Hendrichovou, která byla mezitím nucena odejít ze svého postu na ministerstvu financí.

Peníze na pochybných adresách

Většina peněz od státu ale u ProMoPro neskončila. Firma „plus mínus 340 miliónů“ z vyinkasovaných 492 miliónů poslala svému subdodavateli, další pražské firmě NWDC Company, a co se s penězi dělo, není prý problém ProMoPro. Z NWDC putovalo 135 miliónů korun na účet společnosti Deeside Service Solutions, dalších 70 miliónů firmě Kom-Forest CZ.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jana Hendrichová

Deeside Service Solutions sídlí v Rakousku a peníze, k nimž měl dispoziční právo český podnikatel Libor Veverka, zabavila rakouská policie na popud finančního analytického útvaru ministerstva financí.

Kom-Forest CZ je lesnická společnost se sídlem v polorozpadlém domě v Praze. U dveří chybí zvonek, okna má dům zabedněná.  Podobné je to se sídlem Deeside Service Solutions. Reportéři vystopovali jedinou kancelář v londýnské čtvrti Finchley, kterou firma navíc sdílí s dalšími.

Vláda v demisi rozpočet o další stamilióny navýšila

Reportéři rovněž uvedli, že Alexandr Vondra v polovině předsednictví, tedy již v době, kdy byla vláda premiéra Mirka Topolánka v demisi, žádal o navýšení rozpočtu na akce v rámci předsednictví. Přišel za správcem pokladny Miroslavem Kalouskem s tím, že chybí téměř 400 miliónů korun. Kalousek navýšení o 371 miliónů odkýval a následně ho schválila i vláda.

Kalousek připouští, že peníze pomáhal shánět. „Sháněl jsem je jako každému správci kapitoly, ale odpovědnost za nakládání s těmi prostředky nemá vláda, nýbrž ten správce kapitoly,“ řekl ministr. Pro navýšení rozpočtu hlasoval mimo jiné i předseda vlády Mirek Topolánek. Skoro polovinu peněz vyplácel už kabinet premiér Jana Fischera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

„Vláda jako celek důvěřovala viceministrovi (Vondrovi) a ten důvěřoval Úřadu vlády. Systém není dobře nastaven,“ komentoval ekonom Pavel Kohout.

Trestní záležitosti v kauze ProMoPro jsou stále ve stadiu vyšetřování.

Reklama

Související články

Vondra: dnes bych si Promopro víc hlídal

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) řekl v Partii televize Prima v souvislosti s kauzou Prompro, že "dnes ve světle těchto zkušeností by se tuto záležitost...

Výběr článků

Načítám