Hlavní obsah

Příchod Cyrila a Metoděje oslavily na Velehradě tisíce lidí

Druhým dnem v úterý na Velehradě pokračují Dny lidí dobré vůle. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších církevních událostí v zemi, které se pravidelně zúčastňují desetitisíce poutníků. V úterý se uskutečnila slavnostní bohoslužba a poutní mše.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Národní poutí vyvrcholily 5. července na Velehradě na Uherskohradišťsku dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Slavnostní poutní mši svatou sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner (na snímku).

Článek

Česko si v úterý připomíná příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Jejich křesťanská mise položila ve druhé polovině 9. století na Moravě základy ke vzniku českého státu.

Na tradičním poutním místě Velehradě se pravidelně od roku 2000 koná dvoudenní akce s názvem Dny lidí dobré vůle. Té se každoročně zúčastňují desetitisíce lidí.

V úterý dopoledne se uskutečnila slavnostní bohoslužba, které přihlíželo zaplněné náměstí před bazilikou na Velehradě. Mši sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který v souvislosti s příchodem slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje připomněl kořeny křesťanství v Čechách a jeho význam v současnosti. Uskutečnila se také slavnostní poutní mše, kterou celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Za dva roky i s papežem

Druhým dnem slavnostní události pokračovala také oblíbená doprovodná akce, při které lidé ručně přepisují bibli. Za šest let jejího trvání přispělo do takzvaného Velehradského rukopisu přes 3 700 lidí a je tak hotovo zhruba 70 procent celé knihy.

I první den se uskutečnila řada akcí včetně fotbalové soutěže pod záštitou Antonína Panenky, turnaje ve stolním tenise a setkání vozíčkářů. Pondělí vyvrcholilo charitativním koncertem, na který dorazilo přes 17 tisíc lidí. Podle pořadatelů se vybralo 1,4 miliónu korun, které si rozdělí 4 neziskové organizace.

Pořadatelé už vzhlížejí k dalším ročníkům. Hojná účast se předpokládá za dva roky, kdy se bude slavit 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů. S velkou pravděpodobností by měl přijet i papež Benedikt XVI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám